Kokosų aliejus

Kokosų aliejus pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo ir daugelis gamintojų pradėjo naudoti kokosų aliejų savo gaminamuose produktuose, o daugelis žmonių jį sėkmingai naudoja maisto ruošimui. Labai daug produktų, tokių kaip keptas maistas, saldumynai, šampūnai, kava, kokteiliai, savo sudėtyje turi kokosų aliejaus.

Kokosų aliejus – kas jis?

Daugeliui mūsų kokosai siejasi su atostogomis atogrąžų paplūdimyje, tačiau dauguma kokosų auga Indonezijos, Indijos ir Filipinų plantacijose. Visiškai natūralu, kad kokosai yra šių regionų kasdienės kultūros dalis ir šimtmečius buvo naudojami liaudies medicinos tradicijose. Kokosų aliejus klasifikuojamas vienu iš dviejų būdų: grynas arba rafinuotas, balintas ir dezodoruotas (RBD). Šis ženklinimas reiškia apdorojimo lygį aliejaus gamybos metu. Nors RBD aliejuje ir naudojamos cheminės medžiagos, tačiau procesas vis tiek išlaiko sveikas riebalų rūgštis. Pirmojo spaudimo nerafinuoto kokosų aliejaus gamyba prasideda nuo šviežios kokosų mėsos arba iš džiovintų kokosų. Šioje vietoje viskas priklauso nuo pačio gamintojo, kokią kokosų rūšį jis pasirinks. Jeigu gamintojas renkasi šviežią kokosų mėsą, tuomet šlapio malimo metu darbuotojai iš šviežios kokosų mėsos išspaudžia kokosų kremą. Šiame kreme yra aliejaus, kurį reikia atskirti nuo baltyminės varškės ir vandens, naudojant vieną iš kelių būdų, įskaitant centrifugavimą, fermentaciją ar virimą. Jeigu vis tik pasirenkamas džiovintas kokosas – tuomet aliejus būna išgaunamas naudojant išspaudimo presą. Kadangi išspaudų metodas yra daug dažniau sutinkamas tarp kokosų aliejaus gamintojų, parduotuvėse rasite tikrai daug pirmojo spaudimo kokosų aliejaus, pagaminto būtent šiuo būdu. Toliau seka centrifugavimo procesas, kurio metu yra atskiriamas aliejus. Šio proceso metu nėra naudojama jokia kaitra. Šio metodo pagalba gaminamas grynas kokosų aliejus gali būti apibrėžiamas kaip „tyras“, nes nebuvo naudojama jokia šiluma. Šalto spaudimo kokosų aliejus yra džiovinamas žemoje temperatūroje ir galiausiai būna išspaudžiamas. Kokosų baltymai yra filtruojami, todėl lieka tik aliejus. Rafinuotas kokosų aliejus gaminamas iš kokoso minkštimo, kuris būna džiovinamas naudojant dūmus, saulę ar krosnį. Kitas žingsnis – dezodoruoti aliejų garais ir filtruoti balinančiu moliu, kad aliejus nebebūtų rudas. Riebalų rūgštys lieka nepažeistos, tačiau kai kurie kokoso fitonutrientai proceso metu pašalinami, dėl to aliejus praranda kokoso skonį ar aromatą. Skirtingos kultūros skirtingai ir naudoja šį atogrąžų aliejų. Indijoje kokosų aliejų naudoja ajurvedos medicinoje plaukų slinkimui ir nudegimams gydyti. Panamoje jis naudojamas siekiant užkirsti kelią įvairioms ligoms. Jamaikoje naudojamas toniko pavidalu stiprinti širdies sveikatą. Šri lankoje naudojamas labai panašiai, kaip ir Jamaikoje – apsisaugojimui nuo širdies ligų.

Kur naudojamas kokosų aliejus?

Mylimas veganų virtuvėje kaip sviesto pakaitalas ir šimtmečius naudojamas Azijos virtuvėje, kokosų aliejus jau dabar yra kiekvienos namų šeimininkės spintelėje. Dėl aukšto smilkimo taško (176 laipsnių pagal Celsijų) jis puikiai tinka kepti ir troškinti maistą. Unikalus skonis suteikia gaminamiems produktams unikalų skonį, o aliejaus sodrumas išlaiko kepinius drėgnus ir purius. Atminkite, kad grynas kokosų aliejus, kitaip nei rafinuotas, gali suteikti stipresnį kokoso skonį jūsų gaminamam valgiui. Troškinimui arba kepimui naudokite 1-2 kokosų aliejaus šaukštų, kad skaniai iškepti daržoves, kiaušinius, mėsą ar žuvį. Naudokite jį spragėsių gardinimui – tiesiog užtepkite ištirpintą kokosų aliejų ant jau pagamintų išsprogdintų kukurūzų. Arba naudokite jį kepimui paukštienai ar mėsai aptepti prieš įtrindami prieskoniais. Daugumoje receptų kokosų aliejus gali būti pakeistas aliejumi arba sviestu santykiu 1:1. Prieš maišydami, būtinai leiskite šaltiems ingredientams, tokiems kaip kiaušiniai ar pienas, sušilti iki kambario temperatūros, kad aliejus būtų tolygiai sumaišytas, o ne sukietėjęs.

Kokosų aliejaus nauda

Kokoso aliejus – tai unikalus sveikatos šaltinis, kurio naudą žmonės vertina vis labiau. Pastarasis garsėja kaip vienas iš imuninės sistemos pagalbininkų. Visgi, šį produktą galima naudoti ir odos bei plaukų būklei gerinti. Kokosų aliejus apsaugo nuo kenksmingų UV spindulių, padeda kovojant su raukšlėmis, puikiai drėkina. Šis produktas tinka net pačių mažiausiųjų odai, todėl yra plačiai naudojamas skirtingas problemas turinčių asmenų rutinoje. Aliejus taip pat gerina bendrą savijautą bei smegenų veiklą, gydo žaizdas, gelbėja efektyviau susitvarkyti su peršalimu, stiprina atmintį, slopina uždegimus, lengvina kasos funkcijas. Be to, įrodyta, jog pastarasis mažina apetitą, todėl yra naudingas žmonėms, norintiems numesti svorio.

Kokosų aliejus pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo ir daugelis gamintojų pradėjo naudoti kokosų aliejų savo gaminamuose produktuose, o daugelis žmonių jį sėkmingai naudoja maisto ruošimui. Labai daug produktų, tokių kaip keptas maistas, saldumynai, šampūnai, kava, kokteiliai, savo sudėtyje turi kokosų aliejaus.

Kokosų aliejus – kas jis?

Daugeliui mūsų kokosai siejasi su atostogomis atogrąžų paplūdimyje, tačiau dauguma kokosų auga Indonezijos, Indijos ir Filipinų plantacijose. Visiškai natūralu, kad kokosai yra šių regionų kasdienės kultūros dalis ir šimtmečius buvo naudojami liaudies medicinos tradicijose. Kokosų aliejus klasifikuojamas vienu iš dviejų būdų: grynas arba rafinuotas, balintas ir dezodoruotas (RBD). Šis ženklinimas reiškia apdorojimo lygį aliejaus gamybos metu. Nors RBD aliejuje ir naudojamos cheminės medžiagos, tačiau procesas vis tiek išlaiko sveikas riebalų rūgštis. Pirmojo spaudimo nerafinuoto kokosų aliejaus gamyba prasideda nuo šviežios kokosų mėsos arba iš džiovintų kokosų. Šioje vietoje viskas priklauso nuo pačio gamintojo, kokią kokosų rūšį jis pasirinks. Jeigu gamintojas renkasi šviežią kokosų mėsą, tuomet šlapio malimo metu darbuotojai iš šviežios kokosų mėsos išspaudžia kokosų kremą. Šiame kreme yra aliejaus, kurį reikia atskirti nuo baltyminės varškės ir vandens, naudojant vieną iš kelių būdų, įskaitant centrifugavimą, fermentaciją ar virimą. Jeigu vis tik pasirenkamas džiovintas kokosas – tuomet aliejus būna išgaunamas naudojant išspaudimo presą. Kadangi išspaudų metodas yra daug dažniau sutinkamas tarp kokosų aliejaus gamintojų, parduotuvėse rasite tikrai daug pirmojo spaudimo kokosų aliejaus, pagaminto būtent šiuo būdu. Toliau seka centrifugavimo procesas, kurio metu yra atskiriamas aliejus. Šio proceso metu nėra naudojama jokia kaitra. Šio metodo pagalba gaminamas grynas kokosų aliejus gali būti apibrėžiamas kaip „tyras“, nes nebuvo naudojama jokia šiluma. Šalto spaudimo kokosų aliejus yra džiovinamas žemoje temperatūroje ir galiausiai būna išspaudžiamas. Kokosų baltymai yra filtruojami, todėl lieka tik aliejus. Rafinuotas kokosų aliejus gaminamas iš kokoso minkštimo, kuris būna džiovinamas naudojant dūmus, saulę ar krosnį. Kitas žingsnis – dezodoruoti aliejų garais ir filtruoti balinančiu moliu, kad aliejus nebebūtų rudas. Riebalų rūgštys lieka nepažeistos, tačiau kai kurie kokoso fitonutrientai proceso metu pašalinami, dėl to aliejus praranda kokoso skonį ar aromatą. Skirtingos kultūros skirtingai ir naudoja šį atogrąžų aliejų. Indijoje kokosų aliejų naudoja ajurvedos medicinoje plaukų slinkimui ir nudegimams gydyti. Panamoje jis naudojamas siekiant užkirsti kelią įvairioms ligoms. Jamaikoje naudojamas toniko pavidalu stiprinti širdies sveikatą. Šri lankoje naudojamas labai panašiai, kaip ir Jamaikoje – apsisaugojimui nuo širdies ligų.

Kur naudojamas kokosų aliejus?

Mylimas veganų virtuvėje kaip sviesto pakaitalas ir šimtmečius naudojamas Azijos virtuvėje, kokosų aliejus jau dabar yra kiekvienos namų šeimininkės spintelėje. Dėl aukšto smilkimo taško (176 laipsnių pagal Celsijų) jis puikiai tinka kepti ir troškinti maistą. Unikalus skonis suteikia gaminamiems produktams unikalų skonį, o aliejaus sodrumas išlaiko kepinius drėgnus ir purius. Atminkite, kad grynas kokosų aliejus, kitaip nei rafinuotas, gali suteikti stipresnį kokoso skonį jūsų gaminamam valgiui. Troškinimui arba kepimui naudokite 1-2 kokosų aliejaus šaukštų, kad skaniai iškepti daržoves, kiaušinius, mėsą ar žuvį. Naudokite jį spragėsių gardinimui – tiesiog užtepkite ištirpintą kokosų aliejų ant jau pagamintų išsprogdintų kukurūzų. Arba naudokite jį kepimui paukštienai ar mėsai aptepti prieš įtrindami prieskoniais. Daugumoje receptų kokosų aliejus gali būti pakeistas aliejumi arba sviestu santykiu 1:1. Prieš maišydami, būtinai leiskite šaltiems ingredientams, tokiems kaip kiaušiniai ar pienas, sušilti iki kambario temperatūros, kad aliejus būtų tolygiai sumaišytas, o ne sukietėjęs.

Kokosų aliejaus nauda

Kokoso aliejus – tai unikalus sveikatos šaltinis, kurio naudą žmonės vertina vis labiau. Pastarasis garsėja kaip vienas iš imuninės sistemos pagalbininkų. Visgi, šį produktą galima naudoti ir odos bei plaukų būklei gerinti. Kokosų aliejus apsaugo nuo kenksmingų UV spindulių, padeda kovojant su raukšlėmis, puikiai drėkina. Šis produktas tinka net pačių mažiausiųjų odai, todėl yra plačiai naudojamas skirtingas problemas turinčių asmenų rutinoje. Aliejus taip pat gerina bendrą savijautą bei smegenų veiklą, gydo žaizdas, gelbėja efektyviau susitvarkyti su peršalimu, stiprina atmintį, slopina uždegimus, lengvina kasos funkcijas. Be to, įrodyta, jog pastarasis mažina apetitą, todėl yra naudingas žmonėms, norintiems numesti svorio.

Rodomi visi rezultatai: 9

Filtruoti

Produkto tipas

Savybės

Gamintojas

Filtruoti
Pirkite už 35 eurus ar daugiau ir gaukite dovanų pakelį ekologiškų Bionaturalis spageti makaronų!
x
0
    Krepšelis
    Krepšelyje produktų nėraGrįžti į parduotuvę
    Scroll to Top