Kakavos milteliai – nesaldintas šokolado produktas, suteikia desertams ir gėrimams gilaus šokolado skonį. Šis produktas yra labai populiarus ir turbūt jo rasite kiekvieno mūsų virtuvėje. Kakavos milteliai išgaunami tada, kai perdirbimo metu iš kakavos pupelių pašalinami riebalai, vadinami kakavos sviestu. Likusios džiovintos sausosios medžiagos sumalamos į produktą, parduodamą kaip kakavos milteliai.

Kakavos rūšys

Egzistuoja dvi pagrindinės kakavos miltelių rūšys: Olandiškai perdirbta kakava ir natūrali kakava. Pagaminti produktai dažniausiai turi žymenį, kuris nurodo, kokiu būdu buvo perdirbtas gaminys. Grynų maltų kakavos miltelių pH lygis yra nuo 5,3 iki 5,8, todėl jie yra rūgštinėje skalės pusėje. Rūgštingumas turi įtakos skoniui, sąveikai su kitais ingredientais ir tirpumui. Natūralūs kakavos milteliai, pagaminti naudojant Broma procesą, išlaiko natūralų pH lygį. Tokia kakava dažniausiai būna intensyvesnio skonio ir šviesesnės, beveik rausvai rudos spalvos. Olandiško proceso metu kakavos pupelės išplaunamos šarminiame tirpale, todėl išgaunami tamsesni rudi kakavos milteliai, kurių chemiškai neutralus pH yra nuo 6,8 iki 8,1, todėl skonis yra švelnesnis. Olandiškas perdirbimo procesas taip pat sumažina kakavos antioksidacines savybes. Olandiško proceso metu gaminami tokie kakavos milteliai, kurie lengviau tirpsta, todėl su jais lengviau dirbti gaminant tokius receptus kaip ledai ir šokoladiniai gėrimai. Kepimui turi reikšmės naudojama kakavos rūšis, nes kakavos miltelių rūgštingumas gali būti vienintelis dalykas, suaktyvinantis recepte nurodytą raugą. Jei recepte reikalaujama, naudoti kepimo sodą, natūralūs kakavos milteliai tinka, nes kakavoje esantį rūgštingumą suaktyvina kepimo soda. Jei recepte reikalaujama naudoti kepimo miltelius (arba ir kepimo miltelius, ir sodą), tikriausiai taip pat bus reikalaujama ir naudoti olandiškai apdorotus kakavos miltelius. Kakavos miltelių skonis dažniausiai primena šokoladą,tačiau jie neturi to kreminio pojūčio burnoje, kurį suteikia šokoladas, kadangi kakavos milteliai neturi to vieno ingrediento – kakavos sviesto, kurį turi šokoladas. Olandiška perdirbta kakava yra švelnesnio skonio, o natūralūs kakavos milteliai gali turėti aštresnį skonį. Saldainių gamybai kakavos milteliai paprastai gali būti naudojami pakaitomis; naudokite tą kakavą, kuri, jūsų nuomone, skaniausia. Kakavos milteliai gali būti laikomi iki dvejų metų sandariame inde vėsioje, tamsioje, sausoje vietoje. Kakavos milteliai, parduodami skardinėje su sandariu dangteliu, gali likti originalioje pakuotėje. Nelaikykite kakavos miltelių šaldytuve ar šaldiklyje, nes drėgmė paveikia tekstūrą ir kakava gali sugesti.

Kur naudojami kakavos milteliai?

Kakavos milteliai suteikia intensyvaus skonio šokoladiniams receptams, tokiems kaip šokoladiniai pyragaičiai arba šokoladinis pyragas be miltų, tačiau juos taip pat galima naudoti kaip subtilią šokoladinių triufelių dangą arba lengvą šokolado užtepėlę greitai ruošiant duoną ir bandeles.

Karštas šokoladas ar karšta kakava

Daugelis žmonių terminus „karštas šokoladas“ ir „karšta kakava“ vartoja pakaitomis, nes abu šie gėrimai yra ir karšti, ir šokoladiniai, tačiau jie nėra visiškai tas pats dalykas. Techniškai kalbant, karšta kakava ir karštas šokoladas yra du labai skirtingi gėrimai. Karšta kakava dažniausiai būna išgaunama iš miltelių, o karštas šokoladas yra tai, ką daugelis vadina „geriamuoju šokoladu“, gaminamas iš susmulkintų šokolado gabalėlių arba mažų šokolado granulių, kurios tirpinamos lėtai ir kruopščiai, tada sumaišomos su pienu, grietinėle arba vandeniu. Tikras karštas šokoladas būna daug tankesnis ir sodresnis nei jo miltelių pavidalo giminaitis. Nors ir karštoje kakavoje, ir karštame šokolade pagrindinis ingredientas yra šokoladas, karšto geriamojo šokolado ir karštos kakavos gaminimo procesas visiškai skiriasi. Norint pagaminti puodelį karštos kakavos, tereikia tik šiek tiek karšto vandens arba garinto pieno ir indo, pilno kakavos miltelių arba karšto šokolado mišinio (kuriame dažnai būna cukraus ir kitų prieskonių). Kita vertus, geriamasis šokoladas gali būti gaminamas įvairiais būdais, naudojant įvairius šokolado ingredientus. Iš esmės tai reiškia, kad šokoladas iš lėto tirpinamas, įpilama pieno arba grietinėlės bei cukraus, ir po kiek mažiau nei valandos gaminimo, šis gėrimas būna patiekiamas dar garuojantis.

Kakavos nauda organizmui

Kai kurie žmonės kakavą vertina kaip naudos neturintį produktą. Visgi, yra ganėtinai atvirkščiai – šis gėrimas pasižymi išties didele gausa privalumų. Kakava yra stiprus antioksidantas, todėl ji kovoja su organizme esančiais laisvaisiais radikalais. Be to, pastaroji gerina nuotaiką, padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Kokybiška kakava greitina medžiagų apykaitą ir gali pagelbėti norint numesti nereikalingus kilogramus. Šis produktas taip pat suteikia žvalumo, aprūpina organizmą geležimi, cinku bei specifiniais vitaminais. Kai kurie tyrimai rodo, jog kokybiška kakava gali pagelbėti saugantis nuo odos vėžio. Visgi, svarbu įsigyti išties tinkamai pagamintą produktą. Tad, jeigu jau kurį laiką atidėliojote šio gėrimo pirkimą – dabar pats metas tai padaryti.

Filtruoti

Produkto tipas

Savybės

Gamintojas

Filtruoti
0
    Krepšelis
    Krepšelyje produktų nėraGrįžti į parduotuvę
    Scroll to Top