Aliejus

Šiais laikais parduotuvių lentynose aliejaus pasirinkimas yra itin didelis. Akys raibsta nuo begalės patrauklių etikečių ir įvairiausių kainų. Mums visiems jau gerai pažįstamas įprastas saulėgrąžų aliejus, gerai žinomas alyvuogių aliejus, bei kiti, ne kuo mažiau patrauklūs, tokie kaip kukurūzų aliejus, kokosų, graikinių riešutų, linų sėmenų, moliūgų ir sezamų sėklų aliejus, rapsų, avokadų, kanapių sėklų aliejus. Labai svarbus ir šių aliejų gaminimo būdas – rafinuotas ar nerafinuotas aliejus, šalto spaudimo ar įprastas. Atsižvelgiant į šitokį pasirinkimą, išsirinkti išties sudėtinga. Žinoma, priklausomai nuo aliejaus tipo, receptuose jis taip pat būna naudojamas vis kitaip. Sugaišime nemažai laiko, jeigu būnant parduotuvėje pradėsime domėtis, kas kur naudojama. Šiame straipsnyje aptarsime visas aliejaus rūšis ir kur geriausia jas naudoti.

Šalto spaudimo ekologiškas aliejus

Būdas, kurį pasitelkiant yra išgaunamas aliejus, turi tiesioginę reikšmę tam, kokia bus to aliejaus kokybė ir skonis. Šalto spaudimo aliejų išgauna aliejaus turinčių sėklų ir riešutų smulkinimą slėgio pagalba būdu, naudojant žemos temperatūros kaitinimą. Įprastai sėklos sudedamos į didelį cilindrą, kur jos nuolat sukamos ir smulkinamos, kol surenkamas visas aliejus. Kadangi šiam gaminimo būdui nereikia aukštos temperatūros ar cheminių tirpiklių, šalto spaudimo aliejus išlaiko savo pradinį skonį ir aromatą, kaip ir maistinę vertę. Kita vertus, kadangi šalto spaudimo aliejus yra nefiltruotas ir yra minimaliai apdorojamas, jis turi trumpesnį galiojimo laiką, nei įprastas ekologiškas aliejus. Šalto spaudimo aliejus puikiai tinka patiekalams, kurių ruošimui nereikia aukštos temperatūros apdorojimo. O karšto spaudimo aliejus yra tinkamas gaminti maistą aukštoje temperatūroje.

Nerafinuoto ir rafinuoto aliejaus skirtumai

Pradėsime nuo pačio “nerafinuotas” termino apibrėžimo – nerafinuotas, tai reiškia, kad produktas nebuvo apdorotas, kad pašalinti priemaišas ar elementus. Nerafinuotas aliejus dažniausiai būna šalto spaudimo, o tai reiškia, kad jis būna apdorojamas minimaliai, naudojant slėgį ir žemą temperatūrą. Toks ekologiškas aliejus taip pat gali būti vadinamas “tyras” (virgin) arba “itin tyras” (extra virgin). Nerafinuotas ekologiškas aliejus turi savo privalumų: jo minimalus perdirbimas užtikrina aukštą kokybę, maistingumą, autentišką natūralaus aliejaus skonį ir spalvą. Kai kurie nerafinuoti aliejaus ingredientai turi stiprią spalvą ar kvapą (pvz., avokadas ir šaltalankių aliejus), kurie jums gali pasirodyti nepatrauklūs. Rafinuoto apibrėžimas, žinoma, yra visiškai priešingas nerafinuotam. Taigi, rafinuotas aliejus yra apdorojamas, kad būtų pašalintos visos priemaišos ar „nepageidaujami“ elementai. Be pirmiau minėtų perdirbimo etapų, aliejus bus apdorojamas įvairiais tolimesniais perdirbimo būdais – apdorojant aukštos temperatūros pagalba (iki 232° C) arba itin žemoje temperatūroje (-34° C). Taip pat jis gali būti balinamas, kad išblukintų spalvą arba dar labiau pašalintų kvapą. Rafinuoti aliejai dažnai yra pigesni ir tarnauja ilgiau, nei nerafinuoti aliejai, todėl gali būti laikomi ilgiau. Jie taip pat gali būti labiau atsparūs karščiui, todėl yra puikūs pagalbininkai, kai reikia kepti aukštoje temperatūroje.

Kokį aliejų pasirinkti?

Ekologiškas rafinuotas šalto spaudimo rapsų aliejus Bionaturalis puikiai tinka įvairių patiekalų kepimui aukštoje temperatūroje. Rafinuotas kokosų aliejus NATURALISIMO tinka salotoms, troškiniams gardinti, padažams gaminti tiek tepti ant duonos pakeičiant įprastą sviestą. Nepriekaištingo skonio ekologiškas šalto spaudimo alyvuogių aliejus BIONATURALIS puikiai tinka gardinti jūsų gaminamas salotas. Tiks ir prie duonos, užtepėlės ar kitų mėgstamų patiekalų. Ekologiškas nerafinuotas moliūgų sėklų aliejus BIONATURALIS puikiai tiks salotoms, košėms, sriuboms ar mėgstamiems kokteiliams pagardinti. Ekologiškas šalto spaudimo graikinių riešutų aliejus BIONATURALIS – dažnai naudojamas šaltųjų patiekalų gamyboje. Puikiai tiks jau paruoštiems makaronų, žuvies, mėsos bei sūrio patiekalams paįvairinti.

Šiais laikais parduotuvių lentynose aliejaus pasirinkimas yra itin didelis. Akys raibsta nuo begalės patrauklių etikečių ir įvairiausių kainų. Mums visiems jau gerai pažįstamas įprastas saulėgrąžų aliejus, gerai žinomas alyvuogių aliejus, bei kiti, ne kuo mažiau patrauklūs, tokie kaip kukurūzų aliejus, kokosų, graikinių riešutų, linų sėmenų, moliūgų ir sezamų sėklų aliejus, rapsų, avokadų, kanapių sėklų aliejus. Labai svarbus ir šių aliejų gaminimo būdas – rafinuotas ar nerafinuotas aliejus, šalto spaudimo ar įprastas. Atsižvelgiant į šitokį pasirinkimą, išsirinkti išties sudėtinga. Žinoma, priklausomai nuo aliejaus tipo, receptuose jis taip pat būna naudojamas vis kitaip. Sugaišime nemažai laiko, jeigu būnant parduotuvėje pradėsime domėtis, kas kur naudojama. Šiame straipsnyje aptarsime visas aliejaus rūšis ir kur geriausia jas naudoti.

Šalto spaudimo ekologiškas aliejus

Būdas, kurį pasitelkiant yra išgaunamas aliejus, turi tiesioginę reikšmę tam, kokia bus to aliejaus kokybė ir skonis. Šalto spaudimo aliejų išgauna aliejaus turinčių sėklų ir riešutų smulkinimą slėgio pagalba būdu, naudojant žemos temperatūros kaitinimą. Įprastai sėklos sudedamos į didelį cilindrą, kur jos nuolat sukamos ir smulkinamos, kol surenkamas visas aliejus. Kadangi šiam gaminimo būdui nereikia aukštos temperatūros ar cheminių tirpiklių, šalto spaudimo aliejus išlaiko savo pradinį skonį ir aromatą, kaip ir maistinę vertę. Kita vertus, kadangi šalto spaudimo aliejus yra nefiltruotas ir yra minimaliai apdorojamas, jis turi trumpesnį galiojimo laiką, nei įprastas ekologiškas aliejus. Šalto spaudimo aliejus puikiai tinka patiekalams, kurių ruošimui nereikia aukštos temperatūros apdorojimo. O karšto spaudimo aliejus yra tinkamas gaminti maistą aukštoje temperatūroje.

Nerafinuoto ir rafinuoto aliejaus skirtumai

Pradėsime nuo pačio “nerafinuotas” termino apibrėžimo – nerafinuotas, tai reiškia, kad produktas nebuvo apdorotas, kad pašalinti priemaišas ar elementus. Nerafinuotas aliejus dažniausiai būna šalto spaudimo, o tai reiškia, kad jis būna apdorojamas minimaliai, naudojant slėgį ir žemą temperatūrą. Toks ekologiškas aliejus taip pat gali būti vadinamas “tyras” (virgin) arba “itin tyras” (extra virgin). Nerafinuotas ekologiškas aliejus turi savo privalumų: jo minimalus perdirbimas užtikrina aukštą kokybę, maistingumą, autentišką natūralaus aliejaus skonį ir spalvą. Kai kurie nerafinuoti aliejaus ingredientai turi stiprią spalvą ar kvapą (pvz., avokadas ir šaltalankių aliejus), kurie jums gali pasirodyti nepatrauklūs. Rafinuoto apibrėžimas, žinoma, yra visiškai priešingas nerafinuotam. Taigi, rafinuotas aliejus yra apdorojamas, kad būtų pašalintos visos priemaišos ar „nepageidaujami“ elementai. Be pirmiau minėtų perdirbimo etapų, aliejus bus apdorojamas įvairiais tolimesniais perdirbimo būdais – apdorojant aukštos temperatūros pagalba (iki 232° C) arba itin žemoje temperatūroje (-34° C). Taip pat jis gali būti balinamas, kad išblukintų spalvą arba dar labiau pašalintų kvapą. Rafinuoti aliejai dažnai yra pigesni ir tarnauja ilgiau, nei nerafinuoti aliejai, todėl gali būti laikomi ilgiau. Jie taip pat gali būti labiau atsparūs karščiui, todėl yra puikūs pagalbininkai, kai reikia kepti aukštoje temperatūroje.

Kokį aliejų pasirinkti?

Ekologiškas rafinuotas šalto spaudimo rapsų aliejus Bionaturalis puikiai tinka įvairių patiekalų kepimui aukštoje temperatūroje. Rafinuotas kokosų aliejus NATURALISIMO tinka salotoms, troškiniams gardinti, padažams gaminti tiek tepti ant duonos pakeičiant įprastą sviestą. Nepriekaištingo skonio ekologiškas šalto spaudimo alyvuogių aliejus BIONATURALIS puikiai tinka gardinti jūsų gaminamas salotas. Tiks ir prie duonos, užtepėlės ar kitų mėgstamų patiekalų. Ekologiškas nerafinuotas moliūgų sėklų aliejus BIONATURALIS puikiai tiks salotoms, košėms, sriuboms ar mėgstamiems kokteiliams pagardinti. Ekologiškas šalto spaudimo graikinių riešutų aliejus BIONATURALIS – dažnai naudojamas šaltųjų patiekalų gamyboje. Puikiai tiks jau paruoštiems makaronų, žuvies, mėsos bei sūrio patiekalams paįvairinti.

Rodomi visi rezultatai: 45