Maždaug per pastarąjį dešimtmetį balzaminis actas išpopuliarėjo kulinarijoje, tapdamas šefų numylėtiniu ir visur esančiu produktu tiek gurmaniško maisto parduotuvėse, tiek prekybos centruose, prabangiuose restoranuose, picerijose ir net greito maisto tinkluose. Bet kas tai? Kuo balzaminis actas skiriasi nuo kitų vyno actų? Iš tiesų, kuo vienas balzaminio acto tipas skiriasi nuo kito? O kokį vaidmenį balzaminis actas atlieka mūsų valgymo ir maisto gaminimo veikloje?

Balzaminio acto rūšys

Gana lengva nustatyti pagrindinius balzaminio ir vyno acto skirtumus: balzamikas yra tamsesnis, saldesnis ir tirštesnis nei raudonojo vyno actas. Šiek tiek sudėtinga atskirti vieną balzamiko rūšį nuo kitos. Nors yra daug skirtingų balzaminio acto rūšių, jie iš esmės kategorizuojami į tris rūšis: Balzaminis actas Aceto balsamico, Aceto Balsamico di Modena ir originalus balzaminis actas, žinomas kaip Aceto Balsamico Tradizionale di Modena. Pats paprasčiausias yra Aceto balsamico – ta masinės rinkos produktas, pagamintas iš vyno acto su dažikliais, tirštikliais ir kvapiosiomis medžiagomis, kurios imituoja tradicinio balzaminio acto skonį ir konsistenciją. Kitas lygis yra Aceto Balsamico di Modena IGP (saugoma geografinė nuoroda). Šis actas turi būti pagamintas Modenos vietovėje ir jį sudaryti turi ne mažiau kaip 10 procentų koncentruotų vynuogių sulčių, mažiausiai 10 procentų vyno acto ir dviejų procentų karamelės. Piramidės viršuje yra originalus balzaminis actas, žinomas kaip Aceto Balsamico Tradizionale di Modena, pagamintas naudojant ilgą ir sudėtingą tradicinį metodą. Šis gaminys turi saugomą kilmės vietos nuorodos kvalifikaciją, o tai reiškia, kad jis turi atitikti griežtus reikalavimus ir laikytis nustatytos tradicinės procedūros. Šis actas gaminamas tik iš dviejų vietinių vynuogių veislių – lambrusco ir trebbiano – ir turi brandintis mažiausiai 12 metų.

Kur naudojamas balzaminis actas

Iš pradžių šaukštas balzaminio acto buvo vartojamas kaip tonikas ir eliksyras, o maži buteliukai ilgai brandinto aceto balzamiko buvo apdovanoti svarbiems žmonėms kaip ypatingas palankumo ženklas. Šiandien daugelis žmonių jį naudoja viskam ir tai, kaip jį naudosite, labai priklauso nuo to, kokios rūšies actą turite. Bazinis balzaminis actas naudojamas salotoms pagardinti, kaip sirupą aptepti patiekalą, arba kaip marinatą. Geresnės kokybės balzaminį actą naudokite pagardinimui jau paruošto patiekalo, arba prieš patiekdami įpilkite į padažą.

Rezultatų: 1

Filtruoti

Produkto tipas

Savybės

Gamintojas

Filtruoti
0
    Krepšelis
    Krepšelyje produktų nėraGrįžti į parduotuvę
    Scroll to Top