Ramunėlė yra žydintis augalas su apskritu geltonu centru, apsuptu švelniais baltais žiedlapiais. Ramunėlės yra kvapnesnės nei panašios gėlės, jos skleidžia švelnų gėlių, šiek tiek primenant obuolių aromatą, kuris labai atpalaiduoja. Dėl šios priežasties ir dėl teigiamos naudos sveikatai, ramunėlės yra labai populiarios kaip žolelių arbata ir plačiai naudojamos aromaterapijoje. Mūsų ramunėlių arbata yra sertifikuota, natūrali ekologiška ramunėlių arbata su sausmedžiu ir cinamonu. Pagaminta iš ekologiškų, natūralių arbatžolių ir yra auginama ekologiškose sertifikuotose plantacijose, naudojant BIO technologijas.

Kas yra ramunėlių arbata?

Asteraceae šeimos atstovė ramunėlė yra glaudžiai susijusi su ežiuole, saulėgrąžomis, medetkomis ir kitomis ramunėlių gėlėmis. Pavadinimas kilęs iš graikų kalbos žodžio chamaimēlon, reiškiančio „maltas obuolys“. Žydinti žolė tūkstančius metų buvo naudojama kaip gydomasis tonikas. Istorijoje minima, kad jį gėrė senovės egiptiečiai, nors šis augalas tikriausiai buvo naudojamas ir daug anksčiau, nei senovės Egipto laikais. Ramunėles romėnai naudojo ir kaip gėrimą, ir kaip smilkalus.
Yra dvi pagrindinės ramunėlių rūšys: Anthemis nobilis (romėniškos ramunėlės) ir Matricaria chamomilla (vokiškos arba laukinės ramunėlės). Romėnišką veislę XIX amžiuje pavadino botanikas, aptikęs, kad ji auga netoli Koliziejaus Romoje. Vokiškos ramunėlės turi ryškesnįį, labiau aštrų kvapą, o romėniškos – saldesnės ir vaisiškesnės. Ramunėlių augalo žiedai ir pumpurai nuskinami, vos jiems prasiskleidus. Ramunėlė žydi keletą mėnesių, priklausomai nuo klimato, kuriame ji auga. Egiptas ir Rytų Europa pirmauja ramunėlių auginime, nors jos auginamos ir visame pasaulyje, o vokiškos ramunėlės dažnai auga laukuose. Po derliaus nuėmimo gėlės džiovinamos, kad pailgėtų galiojimo laikas. Kai gėlės būna išdžiovintos, balti žiedlapiai tampa šviesiai geltoni ir dažniausiai nukrenta nuo geltono centro, ir tokios formos ramunėlės būna naudojamos gaminti arbatai.

Kur naudojamos ramunėlės?

Ramunėlės geriausiai žinomos dėl savo žiedų, ypač dėl jos geltono centro spalvos . Jos gali būti naudojamos šviežios arba džiovintos įvairiems kulinariniams ir medicininiams tikslams. Jos taip pat gali būti naudojamos kaip gėlių ekstraktas arba tinktūra. Bene plačiausiai ramunėlės naudojamos ramunėlių arbatai gaminti. Jomis dažnai mėgaujamasi kaip žolelių arbata, arba naudojama mišiniuose, kurie pasižymi raminančiomis savybėmis. Ramunėlės taip pat naudojamos kitiems gėrimams ruošti, pavyzdžiui, alkoholinių gėrimų užpilams, alaus priedui ir vynui gaminti. Taip pat jos dažnai naudojamos Ispanų ir graikų virtuvėje. Gėlių skonio galima įnešti ir į sirupus, taip pat naudoti ledams, kitiems desertams ar pikantiškiems patiekalams, pavyzdžiui, sriuboms. Dėl savo aromato ir kitų aspektų ramunėlių taip pat gana dažnai galima rasti losjonuose, aliejuose, muiluose, šampūnuose ir kosmetikoje. Daugelyje šių produktų naudojamas ramunėlių eterinis aliejus. Aliejus taip pat gali būti naudojamas aromaterapijos reikmėms, įskaitant difuzorius ir žvakes.

Kaip geriama ramunėlių arbata

Ramunėlių arbata – puikus pasirinkimas, kai po sunkios darbo dienos reikia šiek tiek poilsio, numalšinti stresą ar prieš miegą. Tai taip pat tai viena iš populiariausių popietės arbatų dėl savo puikaus gėlių skonio. Paprastai kai ruošiate ramunėlių arbatą, kiekvienam puodeliui vandens naudokite nuo 1 iki 4 šaukštų šviežių arba džiovintų gėlių. Rekomenduojama vandens temperatūra yra 90 C arba beveik verdanti. Laikykite užpiltas ramunėles 3–5 minutes, priklausomai nuo to, kokio stiprumo arbatos norite. Jeigu ant arbatos pakuotės yra gamintojo nurodytos arbatos ruošimo rekomendacijos, geriausia jų laikytis. Arbatai malonesnį skonį galima suteikti įdėjus šiek tiek medaus ar panašaus saldiklio ir šlakelį citrinos sulčių.

Filtruoti

Produkto tipas

Savybės

Gamintojas

Filtruoti
0
    Krepšelis
    Krepšelyje produktų nėraGrįžti į parduotuvę
    Scroll to Top