Kokosų aliejus yra išgaunamas iš kokosų minkštimo ir kokosų pieno. Kokoso palmės dažniausiai auga atogrąžų regionuose, ten pat, kur ir gaminamas kokosų aliejus. Tačiau šiais laikais jis gali būti gaminamas ir šaltesnio klimato šalyse. Kokosų aliejus buvo mėgstamiausias Pietryčių Azijos virtuvės kepimo aliejus, skirtas kepti bulvytes ir gaminti saldumynus. Visame pasaulyje jis vis dažniau naudojamas kepiniams ir desertams, taip pat skaniems receptams gaminti, pavyzdžiui, kepimui, troškinimui ir skrudinimui. Kokosų aliejus dažnai naudojamas ir kaip alternatyva mums įprastam sviestui.

Kokosų aliejaus rūšys

Yra dvi pagrindinės kokosų aliejaus rūšys. Neapdorotas arba nerafinuotas kokosų aliejus yra gaminamas šalto spaudimo būdu, paprastai iš šviežios kokoso minkštimo ir pieno. Tokiu būdu gaminamą aliejų vadina grynu, nes ekstrahuojant nededama jokių tirpiklių, vienintelis ingredientas turi būti kokosas. Nerafinuotas kokosų aliejus turi stiprų kokoso skonį ir kvapą.
Rafinuotas kokosų aliejus dažniausiai būna sausai malamas iš keptų kokosų, o ekstrahavimo procese naudojama šiluma. Šiuo būdu gaminamas aliejus praeina daugiau rafinavimo procesų, įskaitant balinimą ir dezodoravimą, taip pat jo sudėtyje gali būti priedų. Jis turi neutralų aromatą ir švelnesnį skonį.
Neskaitant aliejaus panaudojimo virtuvėje, kokosų aliejus dažnai randamas odos ir plaukų priežiūros produktuose. Taip pat jis yra populiarus gaminys tarp naminių kosmetinių produktų mėgėjų. Nors šiam tikslui galima naudoti maistinį kokosų aliejų, yra ir kosmetinių jo versijų, kurių negalima naudoti gaminant maistą. Kosmetikai skirti kokosų aliejai yra mažiau rafinuoti, juose gali būti kvepalų ir kitų priedų.

Kuo skiriasi kokosų aliejus nuo alyvuogių aliejaus?

Kokosų aliejus ir alyvuogių aliejus yra populiarūs kepimo aliejai. Jų paskirtis ir maistinė sudėtis panaši, įskaitant beveik identišką kalorijų skaičių ir riebalus, nors kokosų aliejuje yra daugiau sočiųjų riebalų. Lyginant aliejų skonį, alyvuogių aliejus suteikia patiekalams lengvą alyvuogių skonį, o kokosų aliejus gali suteikti maistui kokoso skonį. Abiejų aliejų nerafinuotų rūšių smilkimo taškas yra žemas, todėl geriausiai tinka gaminant neapdorojant arba naudojant neaukštą temperatūrą. Rafinuotos šių dviejų aliejų versijos turi švelnesnį skonį ir aukštesnius smilkimo taškus, kurie gali atlaikyti didesnį karštį.

Kur naudojamas kokosų aliejus?

Kokosų aliejus virtuvėje gali būti naudojamas labai įvairiai gaminant kokteilius, desertus, padažus, užpilus ir marinatus. Jį galite naudoti daržovėms troškinti, kepti maistą, įmaišyti į granolą, sukurti jūros gėrybių padažą arba užtepti ant maisto. Jis taip pat gali būti naudojamas kaip aliejus spragėsiams gaminti arba kaip sviesto alternatyva, kai sutepame keptuvę, pavyzdžiui, kiaušinienei ir blynams kepti. Plačiausiai kokosų aliejus yra naudojamas kepimui. Jis suteikia kepiniams sodrumo ir skonio, tuo pačiu sukuriant lengvesnę tekstūrą. Daugelyje receptų jis naudojamas kaip sviesto ar augalinio aliejaus pakaitalas. Kokosų aliejus taip pat yra gera veganiška sviesto alternatyva.
Kambario temperatūroje kokoso aliejus būna kieto pavidalo ir baltos spalvos, o prie 24 C suskystėja ir nuskaidrėja. Renkantis jį savo patiekalams gaminti, prieš tai pagalvokite, ar norite įnešti kokosų skonio į gaminamą patiekalą. Nerafinuoto kokosų aliejaus smilkimo taškas yra 176 C, todėl jis tinka kepimui orkaitėje ir troškinimui. Jeigu naudosite jį gaminant aukštesnėje temperatūroje, jis sudegs ir maisto skonis bus pridegęs. Rafinuoto kokosų aliejaus smilkimo temperatūra yra 204 C, todėl jis geriau tinka kepimui ir gaminimui nuo vidutinės iki aukštos temperatūros, tačiau netinka skrudinimui. Kadangi jis labai lengvai virsta iš kieto į skystą, apsvarstykite, kuri forma geriausiai tinka jūsų receptui. Naudodami jį kaip sviesto pakaitalą, vietoj kietojo sviesto naudokite kietą kokosų aliejų, o skystą kokosų aliejų – lydyto sviesto pakeitimui. Kokosų aliejų suskystinti nesunku: stiklainį kelioms minutėms įdėkite į dubenį su karštu vandeniu.

Filtruoti

Produkto tipas

Savybės

Gamintojas

Filtruoti
0
    Krepšelis
    Krepšelyje produktų nėraGrįžti į parduotuvę