Alyvuogių aliejaus pasirinkimas itin gausus – kaip išsirinkti geriausią produktą?

Aliejų pasirinkimas didžiuosiuose prekybos centruose itin gausus. Nors medikai ragina riebalus vartoti atsakingai, tačiau žinome, kad be aliejaus virtuvėje – nė iš vietos. Tad kaip išsirinkti sveikiausią ir daugiausiai naudos organizmui teikiantį produktą?
Visų pirma – kokybiški alyvuogių aliejai pilstomi tik į tamsaus, praktiškai juodo stiklo butelius. Į skaidrius butelius kartais pilstomi tik švieži nefiltruoti alyvuogių aliejai – Olio Novello, kurie žavi savo ryškiai žalia spalva, bet tokius aliejus rekomenduojama suvartoti per keletą mėnesių. Tamsiame butelyje alyvuogių aliejus išlieka kokybiškas keletą metų nuo pagaminimo.
Taip pat alyvuogių aliejaus etiketėje reiktų paieškoti tam tikros vertingos informacijos, visų pirma kokiame konkrečiame ūkyje, regione jis pagamintas, kokiu būdu išgautas – iš alyvuogių, mechaninėmis priemonėmis ar kokiu kitu būdu, iš kokios veislės alyvuogių, ar buvo spaustas šaltai. Šaltas spaudimas – aliejaus išgavimas ne aukštesnėje kaip 27 laipsnių temperatūroje, bet „gerieji“ ūkiai spaudžia 22 – 24 laipsnių temperatūroje, kad išsaugotų aromatus ir kuo daugiau naudingųjų savybių. „Tam tikras kokybės garantas gali būti saugomos kilmės nuorodos ženklas, rodantis, kad aliejus buvo gaminamas taikant aukštesnius toje vietovėje galiojančius kokybės standartus. Tačiau, kad ir kas bebūtų nurodyta etiketėje, absoliučių kokybės garantijų neturėsite“, – aiškina ekspertė.
L. Davletšina tikina, kad galutinai atsakyti į klausimą, ar aliejus kokybiškas, gali tik pats žmogus paragavęs aliejaus. Aliejų žinovė skatina prieš perkant alyvuogių aliejų, būtinai jo paragauti. Geriausiai visas savybes pajusti galima ragaujant iš taurelės. „Kokybišką aliejų atpažinsite kaip mat – gomuriu jis nuteka kaip vanduo, nepalikdamas nemalonaus riebumo, kokybiškas alyvuogių aliejus nesivelia burnoje, jo nesinori nuplauti, nuskalauti. Jei paragavę aliejaus sukosėsite, jausite kutenimą, džiaukitės, jūs ragaujate aukštos kokybės alyvuogių aliejų, kuriame gausu naudingų medžiagų“, – kokybės požymius vardina p. Liana.
Kokie aliejai yra geri? Kas nulemia jų kokybę? L. Davletšina išskiria kelis esminius požymius – tokie aliejai yra malonaus aromato, kartoki ir pikantiški. Mat malonus aromatas parodo, kad alyvuogių aliejus yra šviežias, jame nėra prasidėję oksidacijos procesai, arba kitaip tariant, senėjimas. Kartumas ir pikantiškumas rodo, kad alyvuogių aliejus išspaustas iš žalių, nesunokusių ar tik pradedančių nokti alyvuogių, kuriose gausu antioksidantų – polifenolių ir vitamino E, tad atitinkamai jų gausu ir aliejuje.Aukštos kokybės alyvuogių aliejuose didžiąją dalį (priklausomai nuo kokybės ji svyruoja nuo 55 iki 85 %) sudaro mononesočiosios riebalų rūgštys (omega – 9), nedidelę dalį polinesočiosios (omega 6, omega 3) ir likusią nedidelę dalį sočiosios riebalų rūgštys. Mūsų organizmui augalinės kilmės riebalai yra daug naudingesni ir reikalingesni nei gyvulinės kilmės riebalai.
Yra išskiriamos 4 alyvuogių aliejaus kokybės klasės (aukščiausios kokybės tyras (extra virgin) alyvuogių aliejus, tyras (virgin) alyvuogių aliejus, alyvuogių aliejus arba grynas alyvuogių aliejus ir alyvuogių išspaudų aliejus). Besirūpinantiems savo sveikata pašnekovė rekomenduoja rinktis išimtinai ypač tyrą alyvuogių aliejų, tačiau prieš perkant svarbu pasidomėti koks jo rūgštingumas.
Ypač tyram alyvuogių aliejui ES reglamentais nustatytas maksimalus rūgštingumo lygis yra 0.8 procento: „Išskirtinės kokybės aliejai pasižymi 5 ar net 8 kartus mažesniu rūgštingumu nei norma. Alyvuogių aliejaus rūgštingumas rodo žaliavos, iš kurios jis pagamintas – t.y. alyvuogės sveikumą. Kuo mažesnis, tuo aliejui gaminti naudotos alyvuogės buvo sveikesnės“. Tyras alyvuogių aliejus tinka ne tik salotoms, šviežiems sūriams, žuvies ar mėsos užkandžiams, keptoms daržovėms, žuvies ar mėsos kepsniams, troškiniams gardinti, bet ir kepimui, kepinių gamyboje. „Žemas rūgštingumas ir puiki cheminė kompozicija – didelis kiekis mononesočiųjų riebalų rūgščių, nedidelis kiekis polinesočiųjų riebalų rūgščių ir mažas kiekis sočiųjų riebalų rūgščių leidžia aliejui išlikti stabiliam, net ir kaitinant. Aliejuje esantys oksidantai apsaugo aliejų nuo kancerogenų susidarymo, todėl galime kepti pakankamai ilgai ir pakankamai aukštoje temperatūroje – iki 240 laipsnių, o to pilnai pakanka pagaminti bet kurį patiekalą“, – ramina L. Davletšina.
UAB „FOKSAS“ neatsako už šiame informacijos šaltinyje (nuorodoje) esančio turinio mokslinį pagrindimą.
Susiję produktai
-
Ekologiškas šalto spaudimo grynas alyvuogių aliejus BIONATURALIS 750ml
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Ekologiškas ypač tyras PREMIUM šalto spaudimo alyvuogių aliejus BIONATURALIS 500ml
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Ypač grynas alyvuogių aliejus NATURALISIMO (0.2%) 1L
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page