Rapsų aliejus

Rapsų aliejus šiais laikais yra plačiai naudojamas visame pasaulyje. Jis garsėja savo įperkamumu ir universalumu kaip kepimo aliejus ir dažniausiai naudojamas salotų padažams gardinti, kepti maistą ir gaminti kepinius. Ryškiai geltoni rapsų laukai vasaros pradžioje duoda puikų rapsų derlių, iš kurių ir gaminamas šis universalus ekologiškas aliejus. Rapsų aliejų perdirba tiek smulkūs, tiek stambūs jo gamintojai ir jis būna dviejų rūšių: šalto spaudimo rapsų aliejus ir rafinuotas rapsų aliejus. Šalto spaudimo, tai reiškia, kad prieš filtravimą ir išpilstymą į butelius iš sėklų išspaudžiamas aliejus, išlaikant jo natūralų skonį. Kitos rūšies – rafinuotas aliejus – yra išgaunamas iš sėklų aukštoje temperatūroje, prieš tai jas išvalant, kad būtų sukurtas bekvapis aliejus su aukštu smilkimo tašku, kuris puikiai tinka kepimui aukštoje temperatūroje.

Šalto spaudimo ar rafinuotas rapsų aliejus?

Rafinuotas rapsų aliejus yra bekvapis, todėl jis yra puikus skonio neutralus priedas ir leidžia kitiems ingredientams, pavyzdžiui, prieskoniams, atlikti savo darbą gaminant patiekalus. Jis taip pat turi aukštą smilkimo tašką, todėl nesudega, kai būna kaitinamas aukštoje temperatūroje. Dėl to jis puikiai tinka gruzdinti arba troškinti maistą, kai norite išsaugoti natūralų jo skonį. Įsigykite butelį šalto spaudimo rapsų aliejaus ir gausite nuostabų, sodrų, šildantį riešutų skonį, kuris puikiai tinka mirkymui, padažams ir marinatams. Kaip ir gaminamo vyno, taip rapsų šalto spaudimo aliejaus skonis kiekvienais metais gali šiek tiek skirtis, o kiekvienas gamintojas gali turėti savo unikalų skonio profilį.

Kur naudojamas rapsų aliejus?

Rapsų aliejus yra itin lengvos ir neriebios tekstūros. Jis toks universalus, kad jo pagalba iškepsite ir tobulas keptas bulves ir traškius kepsnius, pagaminsite ryškaus skonio salotų padažus ir kvapnius marinatus. Jis netgi gali būti naudojamas kepiniuose vietoj sviesto, sumažinant sočiųjų riebalų kiekį. Dėl šio universalumo, pridedant jo puikias skonio savybes ir tai, kad jo kaina yra labai konkurencinga, nenuostabu, kad vis daugiau žmonių nusprendžia jį naudoti. Aukštesnės kokybės aliejai, tokie kaip aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, kainuoja daugiau dėl subtilesnių perdirbimo būdų ir trumpesnio galiojimo laiko. Rapsų aliejus gali būti naudojamas kepimui aukštoje temperatūroje dėl aukšto smilkimo taško, o tai reiškia, kad jis nesudegs iki maždaug 204 ºC. Smilkimo taškas yra svarbus veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti, renkantis sveiką kepimo aliejų. Ką rinktis – rapsų ar saulėgrąžų aliejų kepimui? Saulėgrąžų aliejus turi aukštesni smilkimo tašką, rapsų – kiek žemesnį. Priklausomai nuo jūsų patiekalo kepimo temperatūros, tai ir bus atsakymas, rinktis rapsų ar saulėgrąžų aliejų kepimui. Vienas iš veiksnių, lemiančių tai, yra aliejaus rafinuotumas. Kuo rafinuotesnis aliejus – tuo aukštesnė yra jo smilkimo temperatūra. Kadangi rapsų aliejus yra labai rafinuotas, o tai reiškia, kad jo išgavimo metu būna pašalinta didelė dalis priemaišų ir laisvųjų riebalų rūgščių, jis turi aukštesnę smilkimo temperatūrą nei kiti aliejai, tokie kaip alyvuogių aliejus. Dėl šios priežasties jis idealiai tinka troškinimui keptuvėje, kepimui, gruzdinimui ir kitiems kepimo būdams aukštoje temperatūroje.

Kaip gaminamas rapsų aliejus?

Rapsų aliejaus praeina daug etapų savo gamybos procese. Pirmiausia rapsų sėklos atskiriamos ir išvalomos, kad pašalinti nešvarumus, pvz., augalų stiebus ir purvą. Sėklos iš anksto šildomos iki maždaug 35 ℃, po to susmulkinamos į dribsnius voliniais malūnais, kad suplyštų sėklos ląstelės sienelė. Sėklų dribsniai būna verdami garais šildomose viryklėse. Paprastai šis kaitinimo procesas trunka 15–20 minučių 80–105 °C temperatūroje. Tada virti rapsų sėklų dribsniai spaudžiami sraigtiniais presais arba išspaudomis. Šio proceso metu pašalinama 50–60% aliejaus iš dribsnių, o likusi dalis turi būti išgaunama kitomis priemonėmis. Likę sėklų dribsniai, kuriuose yra 18–20 % aliejaus, toliau skaidomi naudojant cheminę medžiagą, vadinamą heksanu, kad išgauti likusią aliejaus dalį. Tada heksanas pašalinamas iš rapsų miltų, kaitinant jį trečią kartą iki 95–115 °C veikiant garams. Išgautas aliejus rafinuojamas įvairiais metodais, tokiais kaip distiliavimas garais, fosforo rūgšties poveikiu ir filtravimas per rūgštimi aktyvuotus molius.

Rapsų aliejus šiais laikais yra plačiai naudojamas visame pasaulyje. Jis garsėja savo įperkamumu ir universalumu kaip kepimo aliejus ir dažniausiai naudojamas salotų padažams gardinti, kepti maistą ir gaminti kepinius. Ryškiai geltoni rapsų laukai vasaros pradžioje duoda puikų rapsų derlių, iš kurių ir gaminamas šis universalus ekologiškas aliejus. Rapsų aliejų perdirba tiek smulkūs, tiek stambūs jo gamintojai ir jis būna dviejų rūšių: šalto spaudimo rapsų aliejus ir rafinuotas rapsų aliejus. Šalto spaudimo, tai reiškia, kad prieš filtravimą ir išpilstymą į butelius iš sėklų išspaudžiamas aliejus, išlaikant jo natūralų skonį. Kitos rūšies – rafinuotas aliejus – yra išgaunamas iš sėklų aukštoje temperatūroje, prieš tai jas išvalant, kad būtų sukurtas bekvapis aliejus su aukštu smilkimo tašku, kuris puikiai tinka kepimui aukštoje temperatūroje.

Šalto spaudimo ar rafinuotas rapsų aliejus?

Rafinuotas rapsų aliejus yra bekvapis, todėl jis yra puikus skonio neutralus priedas ir leidžia kitiems ingredientams, pavyzdžiui, prieskoniams, atlikti savo darbą gaminant patiekalus. Jis taip pat turi aukštą smilkimo tašką, todėl nesudega, kai būna kaitinamas aukštoje temperatūroje. Dėl to jis puikiai tinka gruzdinti arba troškinti maistą, kai norite išsaugoti natūralų jo skonį. Įsigykite butelį šalto spaudimo rapsų aliejaus ir gausite nuostabų, sodrų, šildantį riešutų skonį, kuris puikiai tinka mirkymui, padažams ir marinatams. Kaip ir gaminamo vyno, taip rapsų šalto spaudimo aliejaus skonis kiekvienais metais gali šiek tiek skirtis, o kiekvienas gamintojas gali turėti savo unikalų skonio profilį.

Kur naudojamas rapsų aliejus?

Rapsų aliejus yra itin lengvos ir neriebios tekstūros. Jis toks universalus, kad jo pagalba iškepsite ir tobulas keptas bulves ir traškius kepsnius, pagaminsite ryškaus skonio salotų padažus ir kvapnius marinatus. Jis netgi gali būti naudojamas kepiniuose vietoj sviesto, sumažinant sočiųjų riebalų kiekį. Dėl šio universalumo, pridedant jo puikias skonio savybes ir tai, kad jo kaina yra labai konkurencinga, nenuostabu, kad vis daugiau žmonių nusprendžia jį naudoti. Aukštesnės kokybės aliejai, tokie kaip aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejus, kainuoja daugiau dėl subtilesnių perdirbimo būdų ir trumpesnio galiojimo laiko. Rapsų aliejus gali būti naudojamas kepimui aukštoje temperatūroje dėl aukšto smilkimo taško, o tai reiškia, kad jis nesudegs iki maždaug 204 ºC. Smilkimo taškas yra svarbus veiksnys, į kurį reikia atsižvelgti, renkantis sveiką kepimo aliejų. Ką rinktis – rapsų ar saulėgrąžų aliejų kepimui? Saulėgrąžų aliejus turi aukštesni smilkimo tašką, rapsų – kiek žemesnį. Priklausomai nuo jūsų patiekalo kepimo temperatūros, tai ir bus atsakymas, rinktis rapsų ar saulėgrąžų aliejų kepimui. Vienas iš veiksnių, lemiančių tai, yra aliejaus rafinuotumas. Kuo rafinuotesnis aliejus – tuo aukštesnė yra jo smilkimo temperatūra. Kadangi rapsų aliejus yra labai rafinuotas, o tai reiškia, kad jo išgavimo metu būna pašalinta didelė dalis priemaišų ir laisvųjų riebalų rūgščių, jis turi aukštesnę smilkimo temperatūrą nei kiti aliejai, tokie kaip alyvuogių aliejus. Dėl šios priežasties jis idealiai tinka troškinimui keptuvėje, kepimui, gruzdinimui ir kitiems kepimo būdams aukštoje temperatūroje.

Kaip gaminamas rapsų aliejus?

Rapsų aliejaus praeina daug etapų savo gamybos procese. Pirmiausia rapsų sėklos atskiriamos ir išvalomos, kad pašalinti nešvarumus, pvz., augalų stiebus ir purvą. Sėklos iš anksto šildomos iki maždaug 35 ℃, po to susmulkinamos į dribsnius voliniais malūnais, kad suplyštų sėklos ląstelės sienelė. Sėklų dribsniai būna verdami garais šildomose viryklėse. Paprastai šis kaitinimo procesas trunka 15–20 minučių 80–105 °C temperatūroje. Tada virti rapsų sėklų dribsniai spaudžiami sraigtiniais presais arba išspaudomis. Šio proceso metu pašalinama 50–60% aliejaus iš dribsnių, o likusi dalis turi būti išgaunama kitomis priemonėmis. Likę sėklų dribsniai, kuriuose yra 18–20 % aliejaus, toliau skaidomi naudojant cheminę medžiagą, vadinamą heksanu, kad išgauti likusią aliejaus dalį. Tada heksanas pašalinamas iš rapsų miltų, kaitinant jį trečią kartą iki 95–115 °C veikiant garams. Išgautas aliejus rafinuojamas įvairiais metodais, tokiais kaip distiliavimas garais, fosforo rūgšties poveikiu ir filtravimas per rūgštimi aktyvuotus molius.

Rodomi visi rezultatai: 15

Filtruoti

Produkto tipas

Savybės

Gamintojas

Filtruoti
Pirkite už 35 eurus ar daugiau ir gaukite dovanų pakelį ekologiškų Bionaturalis spageti makaronų!
x
0
    Krepšelis
    Krepšelyje produktų nėraGrįžti į parduotuvę
    Scroll to Top