Vieni šį gėrimą mato kaip naudingą mūsų sveikatai. Kiti – lyg nekaltą skanėstą vaikams. Treti – kaip produktą, kurio turėti savo virtuvėje apskritai neapsimoka. Tad, kas yra kakava? Pastaroji buvo atrasta Pietų Amerikoje, vėliau pristatyta ir visai Europai. Dabartiniais laikais kakavos pupelės yra naudojamos labai plačiu mastu. Pastebėta, jog kiekvienais metais suvartojama apie 4,5 milijono tonų šio gėrimo. Visgi, nors kai kurie žmonės į jį žvelgia tartum skanėstą vaikams, kakava mėgaujasi ir dažnas suaugęs asmuo. Tai išties protingas sprendimas, mat šis gėrimas yra daug naudingesnis produktas nei įsivaizduojame.
Kakavos nauda sveikatai
Jeigu mėgstate gerti kakavą, turime Jums išties gerų žinių – pastaroji yra naudinga kiekvieno iš mūsų sveikatai. Visgi, svarbu paminėti, jog ši turėtų būti kuo natūralesnė. Be to, geriausia, kad gėrimo sudėtyje būtų kiek daugiau kakavos pupelių nei papildomų ingredientų. Tokiu atveju, pastaroji tikrai suteiks nemažai naudos Jūsų sveikatai. Pastebėta, kad kakavos vartojimas yra siejamas su šiais aspektais:
- Sustiprėjęs imunitetas. Kakavos milteliuose gausu tokių medžiagų, kaip selenas, cinkas ar geležis. Pastarieji prisideda prie mūsų imuninės sistemos puoselėjimo. Tad, tai puikus produktas tiek vaikams, tiek suaugusiems.
- Nervams ir raumenims. Kakavoje taip pat gausu visiems mums reikalingo magnio. Pastarasis yra naudingas saugant nervines ląsteles, taip pat išvengiant nemalonių raumenų spazmų.
- Tinka metantiems svorį. Kokybiško produkto sudėtyje dažniausiai nėra nei daug cukraus, nei riebalų. Be to, pastebėta, jog kakava gali suteikti greitesnį sotumo jausmą, paspartinti medžiagų apykaitą.
- Geresnės kognityvinės funkcijos. Teigiama, kad kakavos milteliai pastebimai prisideda prie efektyvesnės atminties ir dėmesio koncentracijos.
- Žaizdų gijimas. Manoma, jog kokybiško produkto vartojimas prisideda prie greitesnio žaizdų sugijimo.
- Uždegimo mažinimas. Teigiama, kad kakavos pupelėse yra medžiagų, mažinančių bendrą organizmo uždegimą. Tai reiškia, jog sumažėja ir tikimybė susirgti tokiomis ligomis, kaip vėžys ar diabetas.
- Mažina galimybę susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis. Kakavos vartojimas prisideda prie sumažėjusio kraujospūdžio. Be to, šis produktas pagelbėja atsikratyti blogojo cholesterolio.
Kaip vartoti kakavą?
Kaip jau minėjome kiek anksčiau, renkantis tinkamą produktą, svarbu atsižvelgti į jo sudėtį. Dalis konkrečiai vaikams pardavinėjamų variantų gali kiek „apgauti“. Neretai tokie produktai savo sudėtyje beveik neturi naudingų medžiagų. Tad, norėdami, jog kakava suteiktų visus privalumus, kuriuos išvardinome kiek aukščiau, nepamirškite skaityti etikečių bei išsirinkti kuo natūralesnio gaminio.
Visgi, kakavos vartoti vakare nerekomenduojama. Geriausia, kad tai darytumėte ankstesnėje dienos pusėje. Pirmiausiai dėl to, jog šis gėrimas gali stipriai padidinti Jūsų darbingumą ir išblaškyti miegą, todėl sunkiai sudėsite bluostą. Kita vertus, puodelį kakavos pravartu suvartoti prieš valgį, o ne po jo, antraip galite apsunkinti virškinimo sistemą.
Ar kakava gali pakenkti?
Dalis žmonių mano, jog kakava yra kenksminga. Visgi, greičiausiai tokie asmenys omenyje turi vaikišką gėrimą, kurio lyginti su natūraliu bei kokybiškai pagamintu produktu negalima. Iš tikrųjų, kakavos sudėtyje nėra beveik nieko, kas galėtų kaip nors pakenkti. Be abejo, kaip jau minėjome kiek anksčiau, svarbu atsižvelgti į tai, kada ją vartojate. Tai padarius netinkamu dienos metu, pavyzdžiui, vakare, gali būti sudėtinga užmigti. Be to, šią, kaip ir kiekvieną kitą produktą svarbu vartoti su saiku. Tokiu atveju, kakava tikrai Jums nepakenks, o visiškai priešingai – suteiks organizmui visokeriopos naudos. Tad, svarbiausia išsirinkti kokybišką produktą, kuris išties prisidėtų prie sveikatos gerinimo.
Susiję produktai
-
Ekologiška kakava be cukraus NATURELA 250 g
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page