Pasaulis visada buvo susižavėjęs makaronais. Tai maisto produktas, kurio populiarumas niekada neišblėsta, o skirtingose šalyse ir kultūrose jis yra naudojamas vis įvairesniais būdais. Jie yra neįtikėtinai universalus produktas, kuris gali būti paruoštas beveik bet kokiu būdu, naudojant beveik bet kokius ingredientus, ir jis bus skanus. Jie yra maistingi, lengvi ir greiti gaminti, o svarbiausia – visi juos mėgsta, tiek suaugusieji, tiek vaikai.Turbūt kiekvienam iš mūsų pasitaikė vaikystėje prašyti mamos, kad pagamintų mėgstamiausią patiekalą – makaronus su sūriu arba su dešrelėmis. Mes iki šiol gerai prisimenam tą skonį ir tekstūrą. O ką su šiuo nuostabiu produktu galima padaryti dabar?
Juos mėgsta ir suaugusieji, ir vaikai
Kiekvienas iš mūsų turi savo mėgstamiausią patiekalą. Galbūt tai tradicinis itališkas “spageti bolognese” su mėsos padažu, arba galbūt azijietiški stir-fry su daržovėmis ir sojos padažu. Kad ir koks bebūtų jūsų mėgstamiausias patiekalas, tikriausiai jis atsirado dėl to, kad pastarieji yra labai universalūs.
Jau niekam nėra paslaptis, kad jie populiarūs visame pasaulyje. Makaronai yra labai populiarūs Italijoje, taip pat Japonijoje, kur juos naudoja kaip rameno sriubos pagrindą, arba Kinijoje, kur jie yra esminė daugelio tradicinių patiekalų dalis. Net ir JAV pastarieji yra mėgstamas patiekalas, ypač tarp vaikų. Žinoma, egzistuoja ir rūšis, sukurta specialiai vaikams. Vaikiški dažniausiai yra mažesni, juos lengviau kramtyti ir ryti. Taip pat jie dažnai būna spalvoti ir įvairiausių formų, kad vaikams būtų įdomiau juos valgyti. Be to, vaikiški dažnai būna praturtinti vitaminais ir mineralais, kad vaikai gautų visus būtinus maistinius elementus. Žinoma, vaikučius labiau žavi įvairiausios figūrėlės, pradedant mašinėlėmis ir baigiant populiariausiais animacinių filmų herojais, ko tik mūsų pasaulyje šiais laikais nėra.
Kaip jie gaminami?
Pastarųjų gamyba yra daugiau nei tik miltų ir vandens sumaišymas. Tai yra sudėtingas procesas, kuris reikalauja tikslumo ir kantrybės, tačiau rezultatas yra vertas laiko ir pastangų.
Viskas prasideda nuo pagrindinių ingredientų: miltų ir vandens. Daugelis naudoja kviečių miltus, tačiau yra ir kitų variantų, tokie kaip grikiai, kukurūzai ar ryžių miltai. Vanduo, sujungtas su miltais, suteikia masės tekstūrą ir leidžia formuoti. Kartais pridedama kiaušinių, kurie suteikia ryškesnę spalvą ir geriau suriša.
Šie ingredientai sumaišomi ir minkomi, kol susiformuoja vientisa, elastinga tešla. Ši tešla tada valcuojama, kol tampa pakankamai plona makaronų gamybai. Tada prasideda formavimo procesas. Tešla gali būti pjaustoma į ilgas juosteles, kurios tada praeina per specialius peilius, kad susiformuotų spageti, arba ji gali būti pjaustoma į mažesnes daleles ir formuojama į konkrečias formas, tokias kaip farfalle ar penne. Yra ir specialios mašinos, kurios gali formuoti sudėtingesnes formas.
Po formavimo, makaronai turi būti išdžiovinti. Tai gali būti daroma natūraliai, tiesiog paliekant juos kambario temperatūroje, arba naudojant specialias džiovykles. Džiovinimo procesas gali užtrukti nuo kelių valandų iki kelių dienų, priklausomai nuo storio ir jų džiovinimo būdo. Džiovinti turi ilgesnį galiojimo laiką ir juos galima saugoti ilgiau.
Galiausiai, makaronai yra paruošti virimui. Juos reikia virti karštame vandenyje su druska, kol jie tampa minkšti, bet vis dar turi “al dente” tekstūrą – tai reiškia, kad jie neturi būti kieti, bet ir ne per daug minkšti. Po virimo jie yra nusausinami ir sumaišomi su padažu ar kitais ingredientais, ir jie paruošti valgyti!
Šis procesas gali pasirodyti sudėtingas, bet pastarųjų gamyba yra daugiau nei tik maisto gamyba – tai yra menas, kuris perduodamas iš kartos į kartą. Ir, nors šiame procese yra daug detalių, galutinis rezultatas – skanūs, sultingi makaronai – visada yra vertas laiko ir pastangų.
Makaronų tipai ir jų ypatumai
Makaronai gali būti skirtingų formų ir dydžių ir kiekvienas jų turi savo unikalų skonį ir tekstūrą. Yra tiek daug skirtingų rūšių, kad net ir patyrusiems mėgėjams gali būti sunku jas atskirti.
Pagrindinės formos yra:
Spageti: Tai ilgi ir ploni cilindro formos, kuriuos dažniausiai valgome su padažais, tokiais kaip bolognese ar marinara. Tai vieni iš populiariausių visame pasaulyje.
Fettuccine: Šie yra panašūs į spageti, tačiau yra platesni. Jie dažniausiai patiekiami su kreminiais padažais, tokiais kaip Alfredo. Fettuccine taip pat dažnai naudojami “pastitsio” gamybai, tai yra tradicinis graikų patiekalas.
Penne: Penne yra vamzdelių formos su aštriais galais. Jie puikiai sugeria padažus ir yra populiarus pasirinkimas šaltoms salotoms.
Farfalle: Šie dar žinomi kaip “drugeliai” arba “bantukai”, yra plačiai naudojami salotose ir patiekaluose su padažais, nes jų forma sulaiko padažą.
Ravioli: Tai užpildoma forma, į kurią gali būti dedami įvairūs ingredientai, tokie kaip kiaušiniai, daržovės, mėsa ar sūris. Jie dažniausiai patiekiami užpilant tirštu padažu.
Lasagne: Jie dideli ir plokšti, naudojami lasagne gamybai. Jie sluoksniuojami su kitais ingredientais, tokiomis kaip mėsa, daržovės, sūris ir padažas, o tada kepami orkaitėje.
Cannelloni: Cannelloni yra dideli, cilindrinės formos, kurie užpildomi ingredientais, tokiais kaip ricotta sūris ir špinatai, ir tada sumaišomi su padažu ir kepami orkaitėje.
Macaroni: Maži, kreivų formų makaronai, dažniausiai naudojami patiekaluose, tokiuose kaip makaronai su sūriu ar “macaroni salad”.
Kiekviena forma turi savo prasmę ir skirtingose kultūrose yra naudojamos skirtingos formos. Priklauso nuo to, kokio tipo patiekalą ruošiate, tokio tipo makaronus turėtumėte pasirinkti.
Nors daugelis žmonių makaronus sieja tik su pietų ar vakarienės patiekalais, tačiau jie gali būti naudojami ir desertams. “Cannoli” yra itališkas desertas, kuris gaminamas iš makaronų, užpildytų kreminiu sūriu, ir papuoštų cukraus pudra. Kitas puikus pavyzdys yra tradicinis žydų patiekalas, kuris gaminamas iš makaronų, kiaušinių, cukraus ir vaisių. Lietuvoje mes dažnai gaminame patiekalą su varške ir uogiene arba su varške ir cukrumi. Asortimentas tikrai didelis, nespėji net visko ir išbandyti!
Ar sveika valgyti makaronus?
Kalbant apie sveikumą, reikia pažymėti, kad jie yra šaltinis angliavandenių, kurie yra būtini mūsų kūnui energijai gauti. Tačiau, jei jie valgomi per dideliais kiekiais, gali sukelti nutukimą ir kitas sveikatos problemas. Tai ypač aktualu baltų miltų tipui, kurie turi mažai naudingų medžiagų.
Žinoma, yra ir sveikesnis variantas – tai pilno grūdo. Arba visada galima pasirinkti grikius, kurie turi daugiau skaidulų ir mažiau rafinuotų angliavandenių. Makaronų alternatyvų yra išties daug. Pavyzdžiui, “zoodles” (cukinijų makaronai) yra puiki alternatyva tiems, kurie nori mažinti angliavandenių suvartojimą. Be to, yra ir kitų sveikesnių alternatyvų, tokie kaip konjac, kurie turi mažiau kalorijų ir daug skaidulų.
Pabaigai norėčiau pasakyti, kad makaronai yra nepakeičiamas mūsų raciono produktas. Tačiau, kaip ir su bet kuo kitu, svarbu laikytis saikingumo. Kad ir kaip būtų, viena yra aišku – makaronai yra nuostabus ir universalus maisto produktas, kuris užima svarbią vietą kiekvieno iš mūsų racione. Tegul jie ir toliau džiugina mūsų skrandžius ir širdis!
Susiję produktai
-
Makaronai AL DENTE GLUTEN FREE (be glitimo) lizdeliai 250g
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Makaronai AL DENTE GLUTEN FREE (be glitimo) meškučiai 400g
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Makaronai AL DENTE spagečiai 400g
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Makaronai AL DENTE vamzdeliai 400g
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page