Grikių nauda
Grikiai yra vienos sveikiausių kruopų, kurias vertėtų įtraukti į savo mitybos racioną. Juose yra daugybė mikroelementų ir vitaminų, reikalingų optimaliai žmogaus organizmo veiklai palaikyti. Grikiai yra geras baltymų, skaidulų ir energijos šaltinis. Juose nėra glitimo, todėl žmonėms, sergantiems celiakija ar netoleruojantiems glitimo, grikiai bei grikių miltai gali padėti praturtinti mitybą naudingomis medžiagomis.
Kuo grikiai naudingi organizmui?
Teigiamas grikių poveikis žmogaus organizmui yra dėl turtingos vitaminų ir kitų elementų sudėties. Grikiuose yra mangano, seleno, cinko, kalcio, geležies, vario, fosforo, magnio, vitaminų A, B, C, D, E, įskaitant folio ir nikotino rūgštis.
Be to, grikiuose yra beveik visas amino rūgščių, kurios yra nepaprastai svarbios žmogaus organizmui, sąrašas. Organizmas pats jų negamina, jų galima gauti tik su maistu. Tai triptofanas, histidinas, metioninas, treoninas, lizinas ir daugelis kitų. Grikiuose gausu augalinių baltymų, kurie svarbūs medžiagų apykaitai, optimaliai virškinamojo trakto veiklai ir raumenų masės palaikymui. Veganai ir vegetarai nevartojantys gyvūninės kilmės maisto produktų – baltymų gali gauti iš grikių.
Stiprina širdį ir kraujagysles
Grikiuose yra medžiagų, tokių kaip rutinas ir magnis, kurios teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Rutinas pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, kurios stiprina kraujagysles ir arterijas, mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį bei neleidžia susidaryti trombams ir aterosklerozinėms plokštelėms. Be to, grikių įtraukimas į mitybą gali padėti normalizuoti kraujospūdį bei sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Teigiamai veikia nervų sistemą
Grikiuose gausu magnio, kuris teigiamai veikia centrinės nervų sistemos veiklą. Jo trūkumas mažina atsparumą stresui, žmogus gali greitai susijaudinti, tampa agresyvus ir dirglus. Dėl to gali sumažėti darbingumas, atsirasti nemiga, galvos skausmai, nerimas, padidėjęs nuovargis, nuolatiniai nuotaikų svyravimai. Taigi grikių įtraukimas į jūsų mitybos racioną gali padėti iš dalies kompensuoti magnio trūkumą, o tai gali teigiamai paveikti jūsų emocinę būseną, taip pat nervų ir širdies ir kraujagyslių sistemų veiklą.
Gerina virškinamojo trakto veiklą
Šiose kruopose yra gana daug skaidulų, reikalingų optimaliam virškinamojo trakto funkcionavimui ir reguliariam tuštinimosi procesui. Ši medžiaga yra atsakinga už maistinių medžiagų įsisavinimą ir virškinimą, leidžia kontroliuoti svorį ir neleidžia atsirasti uždegiminiams procesams. Vartodami grikius kelis kartus per savaitę, galite sumažinti virškinamojo trakto patologijų tikimybę.
Skatina svorio metimą
Grikiai yra produktas, kurį galima valgyti pusryčiams, pietums ir net vakarienei. Jame yra sudėtingų angliavandenių, kurie ilgą laiką leidžia jaustis sotiems bei suteikia jėgų ir energijos. Taip pat grikiuose yra nesočiųjų riebalų, kurie teigiamai veikia organizmą. Be to, juose esančios skaidulos pagreitina medžiagų apykaitą, o tai ne mažiau svarbu metant svorį. Sportininkai taip pat mėgsta grikius, nes jie prisotina kūną naudingais elementais, suteikia treniruotėms efektyvumo bei leidžia greičiau pasiekti sporto rezultatų ir auginti raumenų masę. Dėl magnio esančio sudėtyje, grikiai gali padėti mažinti raumenų spazmus ir mėšlungį, kuriuos patiria daugelis žmonių, užsiimančių intensyvia fizine veikla.
Sumažina gliukozės kiekį kraujyje
Grikiai gali padėti sumažinti gliukozės kiekį vidutiniškai 15%, todėl jie ypač naudingi sergant cukriniu diabetu. Be to, grikiuose yra medžiagų, kurios padidina ląstelių jautrumą insulinui, taip pat lėtina cukraus pasisavinimo procesą.
Turtingas antioksidantų ir amino rūgščių šaltinis
Antioksidantai padeda išvalyti žmogaus organizmą nuo kenksmingų medžiagų, sukeliančių daugybę pavojingų patologijų, onkologinių ligų, apsinuodijimų ir kt. Tai ypač aktualu šiuolaikinėmis sąlygomis, kai pramonė aktyviai vystosi ir į orą patenka didžiulis kiekis nuodingų junginių. O aminorūgštys yra būtinos palaikyti žmogaus sveikatą ir normalią organų veiklą.
Sudėtyje nėra glitimo
Grikiuose nėra glitimo, todėl juos gali vartoti žmonės, netoleruojantys šios medžiagos, taip pat besilaikantys dietos be glitimo. Tačiau reikia būti atsargiems renkantis iš šių grūdų pagamintus produktus (miltus, dribsnius, makaronus ir kt.), nes juose gali būti kviečių ir kitų glitimo komponentų. Todėl tokiais atvejais svarbu išsamiai išnagrinėti etiketėje nurodytą sudėtį.
Naudingi nėštumo metu
Grikiuose yra vitamino B9 (folio rūgšties), kuris yra naudingas norint pastoti, ir taip pat ypatingai naudingas pirmąjį nėštumo trimestrą. Be to, gali sumažinti vaisiaus vystymosi sutrikimų riziką ir skatinti normalų jo augimą bei formavimąsi. Šiose kruopose yra gana daug geležies. Daugelis moterų nėštumo metu patiria šio elemento trūkumą. Geležies trūkumas gali sukelti anemiją, kuri yra labai pavojinga tiek mamai, tiek vaisiui. Be to, grikiuose gausu ir kitų nėščiosios imunitetą stiprinančių, jos savijautą bei nervų sistemą teigiamai veikiančių elementų. Nėštumo laikotarpiu daugelis kenčia nuo nuotaikos svyravimų, apatijos, jėgų ir energijos praradimo, nemigos, nerimo ir kitų simptomų. Taigi, įtraukus grikius į savo mitybos racioną, šie gali padėti to išvengti, nes juose yra magnio, reikiamų vitaminų ir amino rūgščių. Žinoma, grikiai neturi būti pagrindinis dienos maistas, svarbu įvairi bei subalansuota mityba.
Grikiai – maistinė vertė
100 g grikių maistinė vertė:
- Kalorijos ~ 349 kcal
- Baltymai ~ 12,6 g
- Riebalai ~ 3,1 g
- Angliavandeniai ~ 69,3 g
Grikių nauda vyrams
Grikių vartojimas gali padėti palaikyti vyrų fizinį aktyvumą, didinti ištvermę bei raumenų masę. Grikių kruopose esantis kalis, magnis, fosforas, kalcis ir vitaminas E gali padėti gerinti raumenų veiklą. Be to, grikiuose esanti aminorūgštis argininas gali paskatinti raumenų baltymų sintezę, o taip pat padėti sumažinti riebalų sankaupas. Taip pat grikiai gali teigiamai veikti kraujotaką, stiprinti kraujagysles ir širdį. O antioksidacinės savybės gali padėti apsaugoti vyrus nuo reprodukcinės sistemos ligų.
Grikių nauda moterims
Grikiuose esantys antioksidantai ir mikroelementai gali padėti pagerinti plaukų ir odos būklę. Be to, dėl savo naudingos sudėties grikiai gali padėti užkirsti kelią venų varikozei ir sustiprinti kaulinį audinį. Taip pat jie turi teigiamą poveikį reprodukcinei sistemai. Be to, juos rekomenduojama vartoti esant hormonų pusiausvyros sutrikimams, kadangi grikiai yra geras fitoestrogenų šaltinis, kuris gali iš dalies kompensuoti moteriškų lytinių hormonų trūkumą ir taip pagerinti bendrą savijautą.
Grikių nauda vaikams
Grikiuose yra lizino, nepakeičiamos aminorūgšties, kurios trūkumas vaikams gali apriboti baltymų sintezę ir sukelti svorio mažėjimą. Be to, grikiuose yra daug magnio, mangano, fosforo, vario ir geležies. Visi šie mineralai prisideda prie vaikų augimo ir vystymosi. Taip pat, grikiuose yra vitamino B7, žinomo kaip biotinas. Jis vaidina svarbų vaidmenį metabolizme ir padeda organizmui skaidyti riebalus, angliavandenius ir baltymus. Vaikams biotinas reikalingas normaliam augimui ir vystymuisi, skatinant sveiką odos, plaukų ir nagų būklę. Jis taip pat dalyvauja gliukozės susidarymo ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimo procesuose.
Grikių nauda sportuojantiems ir norintiems numesti svorio
Grikiai – sveikas produktas, galintis padėti palaikyti vitaminų, mineralų ir amino rūgščių balansą organizme, gerinti virškinamojo trakto veiklą, palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą bei centrinę nervų sistemą. Be to, gali padėti išlaikyti odos grožį ir jaunystę, taip pat numesti perteklinį svorį. Nepaisant to, kad grikiuose yra gana daug kalorijų, jie turi žemą glikemijos indeksą, taip pat yra ilgai virškinami ir ilgam suteikia sotumo jausmą. Tokį poveikį lemia didelis skaidulų kiekis ir sudėtiniai angliavandeniai. Grikiai ypač naudingi sportuojantiems dėl palyginti didelio baltymų kiekio bei sudėtyje esančių polinesočiųjų riebalų rūgščių. Tačiau nepamirškite, kad svarbi įvairi bei subalansuota mityba.
Žali grikiai – kas tai ir kuo jie ypatingi?
Žali grikiai – tai grikiai, kurie nebuvo termiškai apdoroti. Jie yra kitokios spalvos nei įprasti rudi grikiai bei yra švelnesnio, saldesnio skonio. Žali grikiai yra unikalūs savo sudėtimi. Jie išsiskiria ypatingai dideliu vitaminų ir mikroelementų kiekiu. Šie grikiai yra sveikesni bei naudingesni sveikatai nei įprasti, rudi grikiai, kadangi terminio apdorojimo metu sunaikinama nemaža dalis vitaminų, mineralų ir aminorūgščių, taip paveikiama unikali produkto sudėtis ir pakinta skonis.
Susiję produktai
-
Ekologiškos grikių kruopos BIONATURALIS 800g (grikiai)
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Ekologiškos grikių kruopos pakeliuose BIONATURALIS 400g (grikiai)
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Grikių kruopos NATURALISIMO 800 g (grikiai)
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page