Kava – tai produktas, apie kurį žinome daug ir mažai vienu metu. Nors didelis kiekis žmonių kasdien aptarinėja šio gėrimo privalumus, visuomenėje vis dar sklando nemažai mitų apie pastarojo trūkumus. Be abejo, teiginių patikimumas labai priklauso ir nuo to, kokį produkto tipą vartojate patys. Juk šiais laikais jų gausu – malta ar tirpi kava, su pienu ar be. Taipogi, nemažai priklauso nuo kavos pupelių kokybės. Nenuostabu, jog daugeliui žmonių kyla klausimas: „kaip paruošti kavą, jog iš jos gautume nemažai naudos?“. Visgi, kokybiškiausiu produkto variantu vis tiek būtų galima įvardinti maltą juodą kavą. Tačiau, tai nereiškia, kad kitos šios variacijos yra nenaudingos. Kaip ir kiekviename produkte, kavoje taip pat egzistuoja ir tam tikrų trūkumų. Visgi, šį kartą pradėsime nuo teigiamų aspektų. Kofeino poveikis žmogui yra aptarinėjamas jau labai ilgą laiką. Pastarasis išties naudingas daugeliu aspektų, ypatingai tuomet, kai norime įsivažiuoti į dienos ritmą. Dėl šios priežasties, labai dažnai kava yra vartojama būtent ryte. Be to, daliai žmonių tai tartum tam tikras ritualas, organizmui suteikiantis šiek tiek dopamino. Tad, kai kurie prie šio gėrimo prisiriša ir psichologiškai. Visgi, kavos nauda organizmui yra išties nemenka: Kalbant bendrai, kokybiška kava yra išties naudinga daugeliui žmonių. Tačiau, svarbu nepamiršti, jog kiekvienas iš mūsų yra be galo skirtingas. Taigi, daliai asmenų šis gėrimas gali būti ne toks naudingas, kaip kitiems. Pavyzdžiui, kavos vartojimą reikėtų apmažinti tiems, kurie turi rimtų problemų su širdimi. Taipogi, bent kuriam laikui šios atsisakyti greičiausiai prireiks žmonėms, turintiems bėdų su nemiga. Kita vertus, čia gali praversti kava be kofeino. Be abejo, visuomet svarbu atsižvelgti į tai, ar mėgstamus produktus vartojate su saiku. Vienas puodelis kavos per dieną daugeliui asmenų tikrai nėra kenksmingas, tačiau, jeigu tokių suvartojate po 3 ar 4, bėgant laikui galite turėti bėdų su sveikata. Tad, nepamirškite viską daryti saikingai. Daugelis žmonių kavą geria labai skirtingai. Vieniems tinka paprasčiausias espresso, kitiems – cappuccino, latte bei panašūs produktai. Be abejo, kava su pienu yra geriau nei apskritai šios nevartoti. Kita vertus, naudingiausiu variantu vis tiek išlieka natūrali, malta juoda kava. Visgi, neretai šio gėrimo griebiamasi ne tik dėl privalumų fizinei sveikatai, tačiau ir savo psichologinei būklei. Tad, verčiau įsigykite tai, kas skaniausia būtent Jums. Pavyzdžiui, vis didesnę dalį žmonių domina užpilama kava be nuosėdų. Kitiems patinka išskirtinai tirpi kava su daugybe cukraus (nors, sveikatos atžvilgiu, tai nėra geriausias pasirinkimas). Filtruota kava taip pat gali būti naudinga dėl to, jog tirščiai didina cholesterolio kiekį organizme. Visgi, ar norėsite į tai atsižvelgti priklauso nuo Jūsų prioritetų.
Kavos nauda
Ar kava kenkia sveikatai?
Kokią kavą pasirinkti?