Braunis (brownie) – visame pasaulyje labai pamėgtas šokoladinis pyragas. Tikriausiai nėra žmogaus, kuris bent kartą gyvenime nebūtų ragavęs šio nuostabaus deserto. Kadangi, rasti jį galite bene kiekvienoje kavinėje.
Nuo paprastų šokoladinių pyragų braunis skiriasi savo ypatinga konsistencija – jis yra drėgnas, tankios tekstūros, o viršutinė plutelė dažniausiai būna traški. Taigi, norint iškepti tobulą, purų ir drėgną braunį svarbu nenuleisti nuo jo akių ir karts nuo karto patikrinti kaip šis kepa. Įprastai šis šokoladinis desertas supjaustomas lygiais kvadratėliais ir valgomas rankomis. Patiekti galite apibarstytą cukraus pudra arba aplietą šokoladiniu ar karameliniu glajumi. Tiesą sakant, tiek tam tikri deserto ingredientai, tiek patiekimas gali priklausyti nuo jūsų fantazijos ir kūrybiškumo.
Braunio atsiradimo istorija
Brownie pirmą kartą buvo pagamintas XIX a. Amerikoje. Kuomet viena labai turtinga ir įtakinga visuomenės veikėja 1893 metais surengė parodą ir paprašė savo virėjo sugalvoti naują desertą, kuris tilptų į mažą dėžutę. O parodos lankytojai galėtų jį patogiai valgyti be stalo įrankių pagalbos. Taip ir atsirado pirmasis Brownie desertas, mažo dydžio, šokoladinis ir drėgnas viduje pyragaitis. Pastarasis buvo kepamas iš didelio kiekio kakavos, cukraus, sviesto, pridedant miltų ir kiaušinių. Ant viršaus amerikiečiai savo desertą puošdavo bei pagardindavo riešutais ir abrikosų uogiene.
Braunis be glitimo – ar tai įmanoma?
Be jokios abejonės, jūs galite iškepti braunį be glitimo. Tokiu atveju reikėtų naudoti specialų miltų mišinį. Na, o kadangi šis receptas yra išties universalus, galite naudoti kukurūzų, ryžių, avinžirnių miltus ar bet kokius kitus, jei tik norite. Tačiau svarbu suprasti, kad galutinis rezultatas gali šiek tiek skirtis nuo klasikinio braunio, nes skirtingi miltai turi skirtingas savybes ir gali kitaip reaguoti su likusiais ingredientais.
Braunis ir papildomi ingredientai
Brownie yra universalus desertas, leidžiantis kepėjui išreikšti savo kulinarijos kūrybiškumą. Vienas iš šio deserto ypatybių yra galimybė pridėti įvairių papildomų ingredientų, kad pakeisti ar patobulinti pyrago skonį, o gal net tekstūrą. Riešutai, šokolado gabaliukai, džiovinti vaisiai ar netgi kiti desertai gali šiek tiek papildyti jo skonį. Ši galimybė eksperimentuoti su ingredientais leidžia kiekvienam sukurti unikalų skonį ir atrasti skirtingus derinius.
Ar prieš kepant Brownie reikia įkaitinti orkaitę?
Taip, tai svarbus žingsnis norint pagaminti nepriekaištingą braunį. Orkaitę galite įjungti vos tik pradėję maišyti visus reikiamus ingredientus, arba tiesiog nustatyti 15 minučių laikmatį. Prieš dedant skardą į orkaitę, svarbu įsitikinti, kad ji yra tinkamai įkaitinta, kad pyragas iškeptų tolygiai.
Kokioje kepimo formoje kepti braunį?
Šiam desertui gaminti labiausiai tinka kvadratinė kepimo skarda (neturėtų būti labai didelė ir gili). Jei tokios neturite, galite naudoti ir apvalią torto ar kekso formą. Tiesiog įsitikinkite, kad masė tolygiai pasiskirsto ant skardos, kad pyragas pilnai iškeptų.
Braunio laikymo sąlygos
Šokoladinius pyragaičius galite laikyti sandariame inde šaldytuve arba šaldiklyje. Jei juos laikote šaldytuve, suvartoti turėtumėte maždaug per savaitę. O jei nusprendėte užšaldyti, vartoti galima netgi kelis mėnesius. Tačiau prieš patiekdami būtinai juos atšildykite.
Populiarūs braunio receptai
Klasikinis šokoladinis pyragas Brownie
Jums reikės:
- 400 g juodojo šokolado (rinkitės juodąjį šokoladą, kuriame kakavos kiekis ne mažesnis kaip 70%)
- 280 g miltų
- 250 g sviesto
- 150 g cukraus
- 50 g vanilinio cukraus
- 1 apelsino žievelės
- 3 šaukštų kakavos
- 3 kiaušinių
Paruošimo būdas:
Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą su šokoladu ir gerai sumaišykite. Kiaušinius reikia išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir smulkiai sutarkuota apelsino žievele. Miltus sumaišykite su kakava. Į išplaktą kiaušinių masę lėtai pilkite šokolado ir sviesto masę, viską gerai maišydami. Tuomet belieka suberti miltus ir viską dar kartą gerai išmaišyti. Ant kepimo skardos ištieskite kepimo popierių. Masę supilkite į kepimo indą ir leiskite tešlai pastovėti, kad viskas sukristų, tolygiai pasiskirstytų ir neliktų oro tarpelių. Orkaitė turi būti įkaitinta iki 190 laipsnių. Kepkite apie 20–30 minučių vis stebėdami kepimo procesą. Viršus turi apskrusti, o vidus likti minkštas ir drėgnas. Iškeptą pyragą atvėsinkite, o patiekimui galite pasinaudoti savo fantazija.
Tobulas braunis tik iš dviejų ingredientų
Jums reikės:
- 240g šokoladinio kremo “Nutella”
- 4 kiaušinių
Paruošimo būdas:
Kiaušinius įmuškite į gilų dubenį ir plakite apie 5-10 minučių. Reikės pastangų ir kantrybės, tačiau, kad būtų lengviau galite naudoti plakiklį. Plakite iki kol masė virs putomis ir padvigubės. Šokoladinį kremą reikia truputį pašildyti, kad suskystėtų, tai galite padaryti mikrobangų krosnelėje arba karšto vandens vonelėje. Į šokoladinį kremą dėkite dalį kiaušinių masės. Atsargiai išmaišykite sukdami šaukštą ratu. Taip kartokite iš viso tris kartus, kol visą kiaušinių masę sumaišysite su “Nutella”. Tuomet pilkite į kepimo popieriumi išklotą formą. Kepimo popierių naudoti butina, kitaip braunis prilips ir turėsite daug darbo plaunant skardą. Dėkite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 20-25 minutes, priklausomai nuo masės storio. Baigus kepti, išjunkite orkaitę, palikite praviras dureles ir palikite pyragą ten atvėsti. Prieš patiekiant turite palaukti kol pyragas visiškai atvės. Galite išnešti į vėsią patalpą arba palaikyti valandą šaldytuve.
Šokoladinis braunis su karamele
Jums reikės:
- 100 g juodojo šokolado
- 200 g cukraus
- 150 g sviesto
- 100 g miltų
- 4 kiaušinių
- 200 g karamelės
- 50 ml grietinėlės arba pieno
- 100 g riešutų
Paruošimo būdas:
Norint paruošti tešlą, pirmiausia reikia šokoladą sulaužyti į mažus gabalėlius ir ištirpinti prikaistuvyje arba karšto vandens vonelėje kartu su sviestu. Atskirai išplakti kiaušinius su cukrumi. Pirmiausia į šokoladą suberkite miltus, o tada kiaušinių ir cukraus mišinį. Išplakite visą mišinį iki vientisos masės. Skardą uždenkite kepimo popieriumi ir supilkite paruoštą tešlą lygiu sluoksniu. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes, priklausomai nuo pyrago storio. Jei norite, į karamelinio pyrago receptą galite pridėti smulkintų riešutų. Tuo tarpu kol pyragas kepa, karamelę suberkite į gilų dubenį ir užpilkite trupučiu grietinėlės (pieno ar net kondensuoto pieno). Įdėkite į karšto vandens vonelę arba ant labai mažos ugnies ir leiskite visiškai ištirpti. Proceso metu būtinai maišykite. Nuėmus nuo ugnies leiskite masei šiek tiek atvėsti. Išimkite iškepusį pyragą ir supilkite karamelę lygiu sluoksniu. Palikite Brownie su karamele pastovėti, kol jis visiškai atvės. Prieš patiekdami, ant viršaus galite užberti šiek tiek druskos, kad suteikti įdomesnį skonį.
Susiję produktai
-
Ekologiška 100% kakava be cukraus NATURELA 250g
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Ekologiški kokosų miltai BIONATURALIS 500g
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
-30%SALEBe glitimo
Kukurūzų miltai be glitimo NATURALISIMO 1kg
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page