Kava yra ko gero vienas populiariausių ir daugelio mėgstamiausių gėrimų pasaulyje. Kokios yra kavos rūšys, ar ji padeda numesti svorio, apie jos naudą, žalą bei kontraindikacijas, taip pat kaip ją teisingai pasirinkti ir laikyti, aptarkime straipsnyje.
Kokios yra kavos rūšys?
Pasaulyje yra daug kavos rūšių, iš kurių žinomiausios yra trys:
Arabika yra pati populiariausia kavos rūšis. Ji užima maždaug 70% kavos rinkos visame pasaulyje. Pačios pupelės yra pailgos formos, nedidelės, su grioveliu centre, primenančiu raidę „S“. Arabika yra pati populiariausia kavos rūšis dėl saldesnio ir švelnesnio skonio, malonaus aromato ir lengvo rūgštumo.
Robusta – jei mėgstate stipresnę ir sodresnę kavą, tuomet Robusta bus puikus pasirinkimas. Robusta yra visiškai kitokio skonio nei Arabika – ji karti ir daug stipresnė dėl to, kad joje yra daug daugiau kofeino. Ji užima apie 30% visos kavos rinkos. Robusta kavos pupelės apvalios formos, gan smulkios, o griovelis viduryje beveik tiesus. Ši kavos rūšis dažniausiai naudojama sukurti kavos mišinius su Arabika arba tirpios kavos gaminimui.
Liberika – tai mažiausiai vartojama kavos rūšis. Šios rūšies kavos pupelės yra didesnės nei kitų rušių. Liberika nedideliais kiekiais gali būti dedama į kavos mišinius, tačiau ji neturi tokio ypatingo skonio kaip Arabika ar Robusta. Ši kavos rūšis naudojama gaminant tirpią kavą.
Kavos nauda mūsų organizmui
Be abejo, kavos nauda mūsų organizmui yra ypatinga. Saikingas kavos kiekis gali teigiamai veikti sveikatą, nes joje yra daug naudingų medžiagų: B grupės vitaminų (B1, B2, B3, B5), taip pat mineralinių medžiagų (kalio, magnio, mangano, fosforo). Taigi, aptarkime, kokia yra kavos nauda:
Suteikia energijos
Kavoje yra kofeino, kuris stimuliuoja centrinę nervų sistemą, didina budrumą ir koncentraciją. Kava skatina smegenų veiklą, mažina nuovargį ir didina darbingumą bei fizinį aktyvumą. Tačiau šis poveikis organizmui yra itin vertingas darbo dienos pradžioje, o vakare gerti kavos nerekomenduojama.
Sudėtyje yra antioksidantų
Kavoje yra daug antioksidantų (pavyzdžiui, chlorogeno rūgšties), kurie padeda apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Laisvieji radikalai silpnina odos gynybinius mechanizmus ir naikina ląsteles. Dėl to atsiranda ankstyvieji senėjimo požymiai. O kavoje esantys antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus ir padeda išvengti priešlaikinio senėjimo.
Gerina virškinimą
Kava skatina skrandžio ir žarnyno raumenų susitraukimą, todėl gerėja virškinimas. Be to, kava skatina tulžies pūslės veiklą, o tai teigiamai veikia tulžies pasišalinimą ir užkerta kelią vidurių užkietėjimui.
Skatina svorio metimą
Kofeinas padeda skaidyti riebalus ir panaudoti juos kaip energiją treniruotėms. Todėl kavos puodelis, išgertas likus 30 minučių iki fizinės veiklos, sustiprina medžiagų apykaitos reakcijas ir padeda deginti riebalų sankaupas.
Gerina nuotaiką
Kava gerina nuotaiką ir padeda kovoti su depresija, stimuliuodama centrinę nervų sistemą ir didindama neuromediatorių, tokių kaip serotoninas, dopaminas ir norepinefrinas, gamybą. Kava tonizuoja, pagyvina, gerina koncentraciją dėl joje esančio kofeino ir tanino. Kofeinas stimuliuoja mikroelementų, įskaitant gliukozę, įsisavinimą neuronuose. O taninas padidina hormono dopamino gamybą, todėl jaučiamės laimingi. Kavoje esančios chlorogeno ir ferulo rūgštys padeda kovoti su depresija. Šie antioksidantai apsaugo nuo nervinių ląstelių oksidacijos ir sunaikinimo, taip pat sumažina neuronų jautrumą impulsams, o tai sumažina apatiją ir depresiją.
Gali padėti esant žemam kraujospūdžiui
Kavoje taip pat yra gausu aminorūgščių, vitaminų: PP, B1, B2, mineralų: kalcio, magnio, natrio, kalio, fosforo, geležies. Be to, kava padidina širdies susitraukimų dažnį ir suteikia energijos, o tai gali būti naudinga žmonėms, kurių kraujospūdis žemas arba lėtas širdies ritmas. Žinoma, nereikia persistengti ir gerti kavos per daug.
Naudojama odos grožiui
Malta kava naudojama kosmetologijoje, dedant į šveitiklius, siekiant išvalyti odą nuo suragėjusių odos ląstelių. Be to, kava gerina kraujotaką odoje ir normalizuoja riebalų sekreciją.
Galima kavos žala jūsų organizmui
- Nors saikingas kavos vartojimas turi teigiamą poveikį organizmui, tačiau per didelis vartojimas gali sukelti priklausomybę. Tokiu atveju kofeino trūkumas gali neigiamai paveikti organizmo būklę: atsiranda galvos skausmas, pasireiškia silpnumas ir mieguistumas.
- Per didelis kofeino vartojimas gali sukelti nemigą, nervingumą, nerimą ir jautrumą, taip pat skrandžio sutrikimus, tokius kaip rėmuo, gastritas ir opos.
- Kava gali paveikti kalcio kiekį organizme, o tai savo ruožtu gali sukelti osteoporozę ir padidinti kaulų lūžių riziką.
- Per didelis kavos kiekis padidina aukšto kraujospūdžio ir širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
- Nėščioms ir žindančioms moterims rekomenduojama gerti kuo mažiau kavos, kadangi kofeinas gali turėti įtakos kalcio kiekiui vaiko organizme.
Kiek kavos galite išgerti per dieną?
Sveikam žmogui kofeino paros norma, kuri nėra žalinga – yra apie 250 mg. Puodelyje espreso (50 ml) yra apie 100 mg kofeino. Tad saugu per dieną išgerti 1 – 3 puodelius kavos, tačiau viskas priklauso nuo kofeino kiekio, kurį galite toleruoti. O jei per dieną išgersite daugiau nei 3 – 4 puodelius kavos, tai greičiausiai bus labiau pavojinga nei naudinga.
Kada reikėtų vengti kavos?
Padidėjęs jautrumas kofeinui, kuris gali sukelti nervingumą, nerimą ir greitą širdies plakimą. Taip pat aukštas kraujo spaudimas. Be to, kofeinas gali sąveikauti su tam tikrais vaistais (antidepresantais, antibiotikais, vaistais nuo širdies ligų ir kt.). Todėl derinti tokių vaistų vartojimą su kava galima tik pasikonsultavus su gydytoju. Kavos gerti nerekomenduojama sergant nemiga, kadangi kofeinas gali turėti neigiamą poveikį, stimuliuodamas nervų sistemą ir sukeldamas miego sutrikimus. Taip pat kavos vengti reikėtų esant jautrioms skrandžio ir virškinamojo trakto gleivinėms, kadangi kavos gėrimas gali sudirginti skrandžio ir žarnyno gleivinę, sustiprinti pepsinių opų simptomus, pilvo pūtimą ir viduriavimą.
Kava be kofeino
Kava be kofeino yra geras pasirinkimas, jei turite kontraindikacijų gerti įprastą kavą. Pavyzdžiui, jei labai norisi išgerti kavos vakarop, bet tuomet negalite užmigti, arba jei norisi kavos nėštumo metu. Kava be kofeino nesuteikia energijos, nedidina širdies ritmo ir nedidina kraujospūdžio. Todėl tinka žmonėms, sergantiems hipertenzija, nemiga ir turint padidėjusį skrandžio jautrumą.
Kaip teisingai išsirinkti ir laikyti kavą?
Renkantis kavą reikia atkreipti dėmesį į pakuotės kokybę. Tai turėtų būti sandariai uždarytas maišelis su vožtuvu arba plastmasinė ar metalinė dėžutė. Taip pat svarbu perskaityti informaciją apie kavos kilmę, kurią galite rasti etiketėje. Pirkdami kavą pirmenybę teikite braziliškai, kolumbietiškai ir indiškai kavai. Kokybiškos kavos sudėtyje neturėtų būti jokių dirbintių priedų (skonio stipriklių, kvapiklių, dažiklių ir kt.). Na, o kaip laikyti kavą namuose, tikrai nereikia jokių ypatingų žinių. Tirpią kavą geriausia laikyti tamsaus stiklo arba keramikiniame indelyje vėsioje, sausoje vietoje. O kavos pupeles ir maltą kavą sandariai uždarytoje skardinėje dėžutėje.
Susiję produktai
-
Ekologiška 100% kakava be cukraus NATURELA 250g
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Ekologiška malta kava NATURELA 250g (100% ARABICA)
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Ekologiška malta kava NATURELA 500g (100% ARABICA)
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Ekologiška tirpi kava NATURELA 100g (100% ARABICA)
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Ekologiškos kavos pupelės NATURELA 1kg (100% ARABICA)
This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page