Maistinės skaidulos, lėto pasisavinimo angliavandeniai, baltymai, vitaminai, mineralai – visa tai galima apjungti į dar kitą žodį kuskusas. Nauda, palyginus su tuo, ką gauname iš kai kurių kitų kruopų yra tiesiog nepamatuojama. Tačiau, vis dar galima pastebėti, jog kuskusas nėra toks populiarus kaip dalis kitų produktų, pavyzdžiui, ryžiai. Kita vertus – galbūt pastaruosius rinktis yra apsimokiau? O gal kuskusas vertas perimti titulą įrodydamas, jog pasižymi gerokai didesne nauda kiekvieno iš mūsų organizmui? Tad, ką visgi apsimoka pasirinkti – kuskusą ar ryžius?
Ką reikia žinoti apie kuskusą?
Apie kuskuso atsiradimą kiekvieno iš mūsų mityboje vyrauja nemažai legendų. Kai kurie teigia, jog šis buvo sukurtas 12 arba 13 amžiuje. Pirmojo kuskuso gamyba buvo atliekama rankomis. Be abejo, šiais laikais tam naudojamos specialios, gerokai darbą palengvinančios mašinos.
Kuskuso panaudojimo galimybės yra išties neaprėpiamos. Pastarasis idealiai tinka kaip garnyras, tačiau taip pat gali būti patiekiamas ir kaip pagrindinis patiekalas. Kuskusą galima dėti į sriubas, valgyti kartu su salotomis, gardinti įvairiais prieskoniais.
Šiose kruopose randama lėto pasisavinimo angliavandenių, todėl pastarosios suteikia ilgalaikį sotumo jausmą. Taipogi, čia gausu maistinių skaidulų, reikalingų kiekvienam iš mūsų. Kuskusas taip pat pasižymi B grupės vitaminais, savo sudėtyje turi seleno ir magnio. Be to, šios kruopos gali pasigirti turinčios šiek tiek baltymų, todėl jos puikiai tinka vegetariškos mitybos papildymui.
Ką svarbu žinoti apie ryžius?
Manoma, jog pirmieji ryžiai atsirado Kinijoje, tačiau dauguma tautų juos vartoja nuo itin senų laikų. Svarbu paminėti, kad skirtingose šalyse užaugintos kruopos gali pasižymėti itin skirtingais skoniais tiek dėl augimo sąlygų, tiek dėl įvairių gaminimo būdų.
Ryžius iki šiol naudojame įvairiems patiekalams pagardinti. Pastarieji taip pat gali būti puikus sriubų ar salotų pagalbininkas. Taipogi, ryžiai yra daugelio mėgstamas garnyras šalia mėsos bei žuvies. Kita vertus, vienas iš labiausiai Lietuvoje dievinamų patiekalų – plovas – taip pat gaminamas pasitarnaujant ryžiams. Ką jau kalbėti apie tokius dieviškus gaminius kaip risotto ar karis.
Savo maistine verte ryžiai taip pat yra ganėtinai naudingi. Be abejo, kai kurie aspektai priklauso nuo to, kokį produktą pasirinksite – ilgagrūdį ar ne. Ryžiuose taip pat gausu energijos suteikiančių angliavandenių, jų sudėtyje galima rasti šiek tiek baltymų. Be to, čia nėra cukraus, todėl jie idealiai tinka pastarojo privengiantiems žmonėms. Svarbu paminėti ir tai, kad ryžiai yra ganėtinai lengvai virškinamas produktas – dėl šios priežasties, dauguma asmenų renkasi juos net tuomet, kai dėl tam tikrų priežasčių skrandis atsisako virškinti.
Taigi – kuskusas ar ryžiai?
Tiek vienas, tiek kitas garnyras gali pasitarnauti kiekvieno iš mūsų virtuvėje. Pavyzdžiui, abu produktai savyje turi nemažai angliavandenių, todėl suteikia papildomos energijos. Kita vertus, visuomet apsimoka pasirinkti lėto pasisavinimo angliavandenius, tokiu atveju laimi arba kuskusas, arba rudieji ryžiai. Skaidulų prasme, šie taip pat kaunasi gana apylygiai. Panašus principas galioja ir tuomet, kai kalbame apie mineralus bei vitaminus.
Tad, visgi, kurį variantą pasirinkti geriausia? Viskas priklauso nuo gaminamo patiekalo bei patinkančio skonio. Tačiau, jeigu prioritetą norėtumėte teikti ryžiams, verčiau pasirinkite ilgagrūdžius ruduosius. Kitu atveju, maistine verte šie neabejotinai nusileis kuskusui. Bet kokiu atveju, norint palaikyti kuo didesnę įvairovę kasdieniame racione, savo virtuvėje išties verta turėti abu produktus. Juk tokiu atveju, nuolat gaminami patiekalai taip greitai neatsibos, o Jūs ir toliau gausite visas organizmui reikalingas medžiagas.