Ne kiekvienas aliejus yra tinkamas gaminimui aukštoje temperatūroje. Kai kurie iš jų kur kas labiau pagardina sriubas, salotas, taip pat įvairius padažus. Vienu iš labiausiai kepimui tinkančių ir vis labiau populiarėjančių variantų vis dar išlieka ghee sviestas. Kaina, be abejo, dalį žmonių gali paskatinti pasirinkti ką nors pigesnio. Tokių variantų rinkoje taip pat gausu. Kita vertus, kiekvienas aliejus maksimalų savo potencialą pasiekia skirtingomis galimybėmis. Tačiau, šiandien susitelkime ties kepimu.
Saugiausi aliejai kepimui
Šį kartą pateiksime 5 populiariausius bei išties saugius aliejus kepimui. Visai gali būti, jog pastarųjų gausu ir daugiau – tačiau, susitelksime tik ties tais variantais, kurie yra mėgstami dabartiniais laikais.
- Kokosų aliejus. Vienas iš didžiausių šio aliejaus privalumų – ganėtinai neutralus skonis. Jis yra idealus variantas kepimui, tačiau gali pasiūlyti ir kur kas daugiau. Dėl didelio privalumų kiekio, kokosų aliejų nesunku rasti daugelio žmonių virtuvėse.
- Sezamų aliejus. Šis aliejus – tai kiekvieno individo organizmą praturtinantis perlas. Pastarajame gausu širdžiai naudingų antioksidantų, be to, jis prisideda prie apsaugos nuo kai kurių ligų. Sezamų aliejų nedvejodami galite naudoti kepimui.
- Avokadų aliejus. Idealus variantas kepimui arba gruzdinimui. Pastarojo maistinė vertė išlieka išties aukštame lygyje, nepaisant to, kokioje temperatūroje šis yra apdorojamas.
- Ghee sviestas. Kartais idealiausiu aliejumi kepimui gali būti visai ne aliejus. Kitas maistingas, sveiką gyvenimo būdą palaikančių žmonių mėgstamas variantas – tai ghi sviestas. Kaina, kaip jau minėjome kiek anksčiau, gali atbaidyti dalį individų. Tačiau, jeigu mėgstate kokybę – šis produktas yra idealus kepimui bet kokioje temperatūroje.
- Saulėgrąžų aliejus. Niekada neišnykstanti klasika. Šis aliejus mėgstamas dėl neutralaus savo skonio, prieinamos kainos ir naudos sveikatai.
Alyvuogių aliejus kepimui?!
Tai, ar alyvuogių aliejus gali būti naudojamas kepimui dažnai sukelia nemažai debatų. Kai kurie pastaruoju gardina kiekvieną mėgstamą patiekalą. Kiti – šiek tiek pasisaugo, nekaitindami produkto aukštoje temperatūroje. Daliai žmonių, alyvuogių aliejus kepimui tampa tartum atskira šio kategorija. Visuomenėje nemažai diskutuojama, jog vienokį alyvuogių aliejų kepti saugu, o kitokio – ne. Tad, kaip yra iš tiesų?
Šį aliejų tikrai galima naudoti kepant įvairius patiekalus. Jo smilkimo temperatūra – 176 laipsniai. Dėl savo neutralaus skonio ir didelės puokštės organizmui teigiamų savybių, alyvuogių aliejus yra naudojamas patiekalams gaminti praktiškai visame pasaulyje. Taigi, pergyventi tikrai nereikėtų. Drąsiai įtraukite šį į savo racioną kepdami mėgstamą maistą.
Kokių aliejų jokiu būdu negalima kaitinti?
Nors dalis mums visiems gerai žinomų aliejų yra visiškai saugūs vartojimui net ir tuomet, kai šie pabuvo aukštoje temperatūroje, tokia taisyklė galioja ne visiems produktams. Kodėl? Pirmiausiai, dalis jų kaitinami gali prarasti geriausias savo savybes, todėl naudos bus mažai. Be to, kai kurie organizmą paveikia neigiamai, tad savo sveikata rizikuoti nederėtų. Tarp aliejų, kurių jokiu būdu negalima kaitinti išlieka tokie produktai, kaip linų sėmenų, graikinių riešutų ir palmių aliejai.
Ką dar reikėtų žinoti?
Šiais laikais, vyraujant dietų bei sveikos mitybos populiarumui, dauguma žmonių apskritai atsisako vartoti aliejų. Tačiau, nepamirškite, jog kiekvienas iš aukščiau išvardintų produktų vienaip ar kitaip yra naudingas Jūsų sveikatai. Be abejo, galima šiais nepiktnaudžiauti, vartoti kiek mažiau nei įprastai. Kita vertus, specialistai tikrai nerekomenduojama pašalinti aliejaus iš kasdienio raciono. Tad, jeigu vengiate kepto maisto, nepamirškite šio produkto naudoti bent jau salotoms ar sriuboms gardinti – taip prisidėsite prie geresnės savo sveikatos būklės palaikymo.
Susiję produktai